select

Nye tiltag giver bakterier kamp til stregen

Hvert år er der cirka 3000 mennesker i Danmark, der dør som følge af en sygehusinfektion. Et tal, der er 18 gange højere end antallet af trafikdræbte.

Lokale Nyheder:  17. januar 2017
De danske sygehuse er derfor også begyndt at have et større fokus på hygiejnen. Regionshospitalet i Horsens blev for nogle år siden udnævnt som værende innovationshospital, og har for alvor taget kampen op blandt andet mod bakterierne.

De lange gange i kælderen på Regionshospitalet i Horsens emmer af liv. Her arbejder en del af hospitalets servicepersonale på at få den daglige drift til at køre rundt. Bag to af dørene gemmer hospitalets kabinet-vasker sig; en avanceret vaskemaskine, som rengør alt lige fra senge til OP stuernes loftsplader. Kabinet-vaskeren er blot en lille del af de mange tiltag, der gøres på Regionshospitalet for at højne hygiejnen.

Søren Møller har igennem de sidste 21 år siddet på posten som servicechef på Regionshospitalet i Horsens. En stilling han kom til efter 17 år i rengøringsbranchen inden for hospitals- og slagterirengøring. Det var ham, der tog beslutningen om at købe kabinet-vaskeren i 2015.

Det startede med, at der var ved at blive etableret et manuelt vaskeri, og alt var klar til det. Da sengen så kom op at hænge, stod det klart, at det ikke kunne lade sig gøre tilfredsstillende med håndvask, og vi begyndte derfor at tænke i maskiner, fortæller Søren Møller og fortsætter;

 


Hospitalssengen i kabinetvaskeren på Regionshospitalet Horsens
- Vi lavede et udbud, hvori vi havde krav til mængden af vand, sæbe, strøm og tid for vask med udgangspunkt i 15.000 vaske om året. Vi sammenholdte de forskellige resultater, og valgte selvfølgelig den, der gav bedst mening. Vi er rigtig glade for de muligheder, den åbner op for, og vi har haft mange andre regioner og hospitaler forbi for at se den

Store krav til vaskbarheden
Da Søren Møller startede med at undersøge markedet, var han egentlig blot på udkig efter en sengevasker. Det gik dog hurtigt op for ham, at den nye maskine, kunne gøre sig gavnlig på væsentlig flere områder, hvorfor sygehuset også har besluttet at investere i endnu en maskine i forbindelse med, at det udvides;

- Der er fokus på at fremtidige hjælpemidler og materialer kan gå i maskinen, fordi de bliver meget renere af det. Maskinen kan tage mange af de ting, som før enten ikke blev rengjort eller som skulle rengøres i hånden. I dag vasker vi flere forskellige ting i vaskemaskinen, og det vil helt klart udvikle sig videre, når der kommer en maskine mere op at køre. 

Sengene på Regionshospitalet i Horsens er udstyret med LINAK systemer, så de kan justeres til den enkelte patients behov. Systemerne sidder også på andre hjælpemidler, og efterhånden som disse tænkes ind i vaskemaskinen, stilles der større krav til de løsninger, som hospitalet vælger, påpeger Søren Møller;

- Det er et absolut must, at LINAK tænker vaskbarhed ind i deres systemer. Hvis ikke de var vaskbare, ville vi ikke købe de senge eller hjælpemidler, de sidder på. Alle elementer på sengen skal kunne gå i sengevaskeren, ellers dur det ikke. Tidligere blev sengen vasket i hånden, men det var svært at opnå et tilfredsstillende resultat. Så set fra et hygiejnisk synspunkt er det helt klart en kæmpe fordel, når vores udstyr kan vaskes i maskinen, siger han, og uddyber;

- Det er jo et lovkrav, at hygiejnen er i orden. Vi arbejder ud fra det patientsikre sygehus, hvor der blandt andet er stor fokus på, at der ikke gives infektioner videre til patienterne, som kunne undgås. Vi følger derfor også de nationale infektionshygiejniske retningslinjer fra Statens Serum Institut. Vi gennemgår eksempelvis 250 rum fire gange årligt efter INSTA800, som er en fælles nordisk standard for måling af rengøringskvalitet. På den måde sikrer vi os løbende, at rengøringen er i orden.

Større fokus på forbedret hygiejne

Det er dog ikke kun i forbindelse med at vaske senge og øvrige hjælpemidler, at Søren Møller ser store fælder i forhold til hygiejnen. På Regionshospitalet er rengøringen nemlig nøje uddelegeret i ansvarsområder mellem servicepersonalet og plejepersonalet. Det kræver, at begge parter hele tiden er opmærksomme på, hvem der har hvilket ansvar. Dette er med til at sikre, at alle opgaver løses tilfredsstillende, og at plejepersonalets normering bruges mest fornuftigt.   

Den største forskel, Søren Møller har set gennem de sidste 10 år, er den øgede fokus på at forbedre hygiejnen på hospitalerne.

- I dag er der én tanke, jeg har med i alle mine beslutninger, når jeg køber ind, og det er, om tingene kan gøres rene. Vi skal effektivt kunne rengøre alle hjørner og kroge, ellers er det ikke egnet til brug på et hospital, lyder det afslutningsvist. 
 
Regionshospitalet i Horsens
Søren Møller - Servicechef

 

For yderligere information, kontakt venligst dit lokale LINAK datterselskab
eller distributør.


LINAK er en international virksomhed, grundlagt ud fra en simpel idé - elektrisk lineær bevægelse.

Vi leverer produkter der forbedrer menneskers livskvalitet og arbejdsmiljø.

Updated: 17. januar 2017 09:06