Kontakt os her
Teknologi & trend

Under bordpladen - historien om teknologien bag hæve-/sænkeborde

Fra at overraske industrien i 1990'erne til at starte en global trend - her er, hvordan LINAK hjalp med at ændre kontorlandskabet. LINAK var de første på markedet med deres revolutionerende koncept til det elektrisk justerbare hæve-/sænkebord. I dag er LINAK stadig brancheførende, har leveret over 10 millioner elektriske bordsystemer og sætter fortsat nye standarder for innovation, kvalitet og design. Se hvordan - og hvorfor - LINAK og hæve-/sænkeborde hænger så tæt sammen.

Kontormedarbejder, der sidder og står ved et skrivebord. DL1: det revolutionerende "elektriske ben" til borde, opfundet af LINAK.

Mange designtrends har ændret kontorlandskabet over årene, men få har haft så positiv en effekt på den individuelle bruger i kontorrummet som det elektroniske hæve-/sænkebord. Selvom der har været hæve-/sænkeborde i århundreder, er teknologien bag det elektroniske hæve-/sænkebord kun lidt over 20 år gammel. Andre typer af manuelle hæve-/sænkeløsninger som håndsving, gasfjeder og pneumatik har eksisteret i årtier, men intet kan sammenlignes med letheden i at trykke på en knap for at få bedre ergonomi, sundhed og velvære, mens du arbejder ved bordet.

Hvor begyndte teknologien inden i disse borde? I starten af 1990'ere var LINAK® ved at opbygge sig selv om virksomhed indenfor lineære aktuatorer. Virksomheden vækstede globalt og udvidede sine aktiviteter inden for flere forretningsområder. Entreprenører kom til LINAK i deres søgen efter måder at forbedre ergonomi og komfort på i nicheområder som arbejdsstationer til arkitekter, ingeniører og fotografer, samt applikationer til særlige behov i køkkener og på badeværelser.

 

"Udviklingen af et komplet system til hæve-/sænkeborde kom ikke fra visionen om en kæmpe mulighed for LINAK, den kom fra vores behov for at lave en løsning, som gjorde det nemmere for vores kunder at bygge arbejdsborde," siger John Frost, Division President & Executive Vice President hos LINAK. "Der var to behov, vi ville fokusere på: Gøre det nemmere, og gøre det billigere."

For at nå i mål skulle der udvikles et nyt produkt specifikt til kontorborde. Erfaring, teknologi og evner fra eksisterende produktlinjer skulle bringes i spil. Med aktuatorer, som kørte parallelt i hospitalssenge, flere typer af glidepuder til applikationer i sundhedssektoren og en lang liste med originale innovationer, var LINAK klar på opgaven.

John Frost
 

"Vi gav opgaven til seks ingeniører, tre maskiningeniører og tre elektroingeniører, og inden vi vidste af det, præsenterede de et lovende koncept med et to-bens elektrisk højdejusterbart system," siger John Frost. "Den sande innovation i dette nye produkt skulle findes i forholdet mellem motoren, spindlen og føringssystemet i styringen af nærmest perfekte friktionstolerancer gennem benets bevægelsen. Mens designæstetikken var meget vigtig, var den teknologi, som fandtes inde i benet, det altafgørende."

 
 

Overraskede hele branchen

I slutningen af år 1998 overraskede LINAK hele branchen og lancerede det første komplette elektriske hæve-/sænkesystem til borde nogensinde. Systemet inkluderede en betjening til nem højdejustering, en avanceret kontrolboks for glidende bordbevægelse og et revolutionerende "elektrisk ben" kaldet DESKLIFT 1 (DL1).

Alt det, vi i dag tager for givet ved et hæve-/sænkebord, var aldeles banebrydende i 1998: Løftesystemer med motorer og spindler i en søjlekonstruktion, glidende og lydløs vertikal løftebevægelse - alt sammen i en simpel pakke i enkelt design - det var virkelig et innovativt gennembrud.

Efter lanceringen var fokus på at hjælpe kunder med overgangen til den nye løsning. LINAK forudså ikke, hvor populær teknologien ville blive, særligt i Nordeuropa. Efterspørgslen voksede hurtigt, i takt med at højdejusterbare bordsystemer spredte sig fra industrielle arbejdspladser til kontorborde.

Det første komplette elektriske hæve-/sænkesystem til skriveborde: betjening, kontrolboks og "elektriske ben" - udviklet af LINAK.
Det første komplette system til elektrisk højdejustering af kontorborde med det revolutionerende “elektriske ben”: DL1
 
 

Starten på en global trend

I starten af 00'erne var hæve-/sænkeborde blevet normen i Skandinavien, og de blev hurtigt mere og mere populære i resten af Nordeuropa. Tendensen med elektriske højdejusterbare borde bredte sig dog ikke rigtigt i Nordamerika, før medierne fandt på udtrykket "sitting is the new smoking" sidst i 00'erne. Herefter gik det stærkt med udviklingen.

Mange møbelproducenter gjorde som LINAK og lovpriste fordelene ved hæve-/sænketeknologien til forbedring af ergonomien på arbejdspladsen. I arbejdet med at finde en løsning til kunderne, var LINAK ubevidst med til at starte en global trend - at forbedre kontormedarbejdernes liv med ergonomiske løsninger.

DL1 brochurer
 
 

DL1  var banebrydende for 20 år siden, og den indgår stadig i en opdateret udgave i vores sortiment. Nutidens innovative produkter fra LINAK høster også anerkendelse, som eksempelvis bordbetjeningen DPG1C, der har vundet en pris for produktdesign, mens andre produkter belønnes for kundedesign, såsom 'Best in Innovation' på NeoCon.

Ligesom måden vi arbejder på ændrer sig, vil møbeldesign og funktionalitet også ændre sig. De dybe rødder i viljen til forandring giver LINAK et særegent drive til at tilpasse og adressere både kendte og ukendte udfordringer. Men erfaringen med at skabe så mange originaler er dét, der motiverer os til hele tiden at tage skridtet videre i designet af højdejusterbare møbler.

Siden 1998 har LINAK solgt 10 millioner elektrisk justerbare bordsystemer, og det er ikke en overdrivelse at sige, at LINAK har ændret kontormiljøerne til det bedre - ved at forbedre livet for kontormedarbejderne.

DL1
DL1: Det centrale element i det første bordsystem, som LINAK lancerede sidst i 1990'erne.
 
 

 
Tømrer Herwig Danzer

Årelangt partnerskab med tømreren
Kan et hæve-/sænkebord med et DL1-system stadig fungere fejlfrit i dag - over 20 år senere?

Svaret er ja.

I 1998 besluttede tømrermester Herwig Danzer at designe sin egen serie af hæve-/sænkeborde. Idéen var dengang både moderne og futuristisk.
Læs mere.

 

 
Husk at få den gode ergonomi med hjem fra kontoret!

Husk at få den gode ergonomi med hjem fra kontoret!
I den nye virkelighed har mange af os udskiftet kontoret på arbejdspladsen med spisebordet eller en anden hjemmearbejdsplads. Og selvom vi forhåbentlig snart kan komme tilbage på arbejdspladserne igen, så er der ikke tvivl om, at hjemmearbejde også er kommet for at blive. Doktor Mark Benden og Martha Parker fra Texas A&M University Ergo Center har en lang række gode tips til, hvordan du indretter dig godt og løser udfordringerne, når du arbejder hjemmefra - nu og i fremtiden.
Læs mere.

 

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.