Tæpper fremstillet af gamle T-shirts, tasker lavet af andre tasker, kopper fremstillet af gamle fiskenet og badetøj lavet af plastikflasker – listen er lang. Navnlig når vi taler om produkter, der er fremstillet af genanvendte materialer, eller produkter, der er fremstillet af andres affald. Tendensen så dagens lys, voksede, udviklede sig og fik sit eget liv.
Vi ved alle, at den bedste måde at reducere affaldsmængden på er ved slet ikke at lave affald. Udbuddet følger dog efterspørgslen – og verden er endnu ikke klar til at stoppe sin efterspørgsel. Gamle vaner være svære at slippe. Indtil da må vi vist stramme os an i forhold til de eksisterende forbrugsgoder, så de enten ikke afleder så meget affald, eller at der anvendes affaldsprodukter til at fremstille dem. På markedet for elevationssenge ser vi denne tendens i sengedesignet. Men indtil nu har tendensen ikke gået igen i en meget synlig del af sengen – håndbetjeningen.
Et marked i vækst, hvor en deltager mangler
Flere og flere senge med bæredygtige profiler dukker op på markedet. Madrasserne er fremstillet bæredygtigt, rammerne er af PEFC-certificeret træ, og tekstilerne er økologiske. Noget, vi endnu ikke har set, er en håndbetjening, der passer ind i dette budskab.
Vi følte os inspireret og har taget et lille skridt i samme retning, som mange miljøforkæmpere har taget før os. Vi så nærmere på en af vores håndbetjeninger og spurgte: "Hvad kan vi gøre for, at den bliver mere miljøvenlig?".
Pakket ind i tysk fyrretræ
Efter talrige forsøg med mange forskellige materialer – lige fra genbrugsplast til bioplast og bønnekomposit – endte vi med et solidt materiale med den rette rustikke æstetik. Det færdige kompositmateriale, som skallen er fremstillet af, består af 50% plast og 50% træspåner. Træspånerne er et affaldsprodukt fra tyske savværker, der behandler PEFC-certificeret fyrretræ – et produkt, der ellers ville blive brændt eller deponeret på lossepladsen.
Kompositmateriale af træ/plast er ikke unikt i sig selv, men anvendes oftest til større elementer som f.eks. terrasseplanker. Som Markus Hofmann, der står bag projektet, udtrykker det "... Jeg tror ikke, det har været brugt til at indkapsle elektroniske komponenter før. Årsagen er naturligvis, at det er udfordrende at bruge i den sammenhæng." Processen var lang og fyldt med afprøvninger og ændringer for at sikre den rette LINAK® kvalitet i de nye materialer.
Resultatet er dog enestående på markedet. Med både fortællingen om at reducere mængden af plast og brugen af affaldsprodukter samt det rustikke udtryk, passer kompositmaterialet perfekt ind i den grønne agenda. Og så dufter betjeningen endda af træ!
Små skridt er også skridt
At give træspåner en chance til vil langt fra løse de globale miljøproblemer i vores tid, men vi er nødt til at starte et sted. Vi vil holde os opdateret og lade os inspirere til vores fremtidige produkter.
Nu kan vi i det mindste sige, at markedet for håndbetjeninger til elevationssenge endelig giver producenterne mulighed for at vælge en håndbetjening, der passer bedre til idéen om en miljøvenlig seng.
Læs mere om håndbetjeningen HC10 ECO.