Danfoss ligger i Nordborg på Als og blev grundlagt af Mads Clausen i 1933. I dag beskæftiger virksomheden cirka 24.000 mennesker på verdensplan. Efter en omfattende modernisering, er der nu opsat nye produktionsfaciliteter til invertere i en af de første fabrikshaller.
Faciliteterne er nøje planlagt og bygget fra bunden. Fuldautomatiserede transportanlæg transporterer halvfærdige komponenter til de individuelle arbejdsstationer. For at optimere disse arbejdsstationer i forhold til ergonomi, kan hver enkelt station tilpasses den respektive medarbejder ved hjælp af løftesøjler.
Gebhardt Fördertechnik udviklede hele transportsystemet for Danfoss; et system der har en længde på 1000 meter. Gebhardt tilbyder produkter og service inden for transport- og samlesystemer samt opbevaring, sortering og distributionsteknologi.
Det tætte samarbejde med den enkelte kunde er særligt vigtigt for firmaet fra Sinsheim. Det tætte samarbejde med Danfoss genererede ideen om at tilpasse arbejdsstationerne elektrisk ved hjælp af løftesøjler fra LINAK.
De individuelle celler, hvor inverterne bliver forlænget med visse komponenter, er direkte forbundet til transportsystemet ved hjælp af en kontakt. Højden på øen skal have den samme højde, når inverteren overflyttes.
Så snart en medarbejder begynder at arbejde, tilpasses hans arbejdsplads, så der opnås en ergonomisk korrekt arbejdsposition.
”Vi ser en helt klar tendens mod en ergonomisk optimeret arbejdsplads”, forklare Emil Zwick, som er afdelingsleder hos Gebhardt Fördertechnik.
Overordnet set er der to muligheder inden for det industrielle område, når det drejer sig om at tilpasse arbejdsstationen ergonomisk. Den ene mulighed er, at lade arbejdsområdet forblive, hvor det er, mens medarbejderen står på en justerbar sakselift. Den anden mulighed er at tilpasse arbejdsområdet til de respektive medarbejdere ved hjælp af løftesøjler. Den sidstnævnte løsning, som er den Danfoss valgte at bruge, er dog en anelse mere teknisk kompleks at implementere.
Komponenterne forlader båndet via en kontakt, og fordeles til de forskellige arbejdsstationer. For at gøre denne arbejdsgang så belejlig og hurtig som muligt, skal medarbejderne ikke bekymre sig at få tilpasset højden korrekt. Når den ansatte logger ind med sin personlige kode ved den enkelte arbejdsstation, kan systemet huske hans personlige indstillinger, og løftesøjlerne flytter sig til den rigtige højde, så snart komponenterne er på plads.
Det er LINAK løftesøjlen LP3, der bruges til denne højdejustering. Den teleskopiske løftesøjle tilbyder en kraft på 2.400 Newton og en slaglængde på mellem 300 og 600 millimeter. Det er en kompakt tredelt løftesøjle med en robust, anodiseret aluminiums-overflade. Den er særlig velegnet til brug i industrielle arbejdspladser og arbejdsbænke. En kontrolenhed, der tillader en parallel kørsel mellem to søjler, styrer søjlen. Dette var en nødvendighed, da Danfoss bruger to søjler per arbejdsstation i produktionslinjen.
Niels Kampstrup, som er ansvarlig for produktionsprocessen på Danfoss, siger dette om løsningen fra Gebhardt og LINAK:
”Da vi opsatte produktionslinjen til invertere i 2011, lagde vi stor vægt på, at arbejdsstationerne var ergonomisk optimerede. ”
Filosofien på Danfoss er simpel: Når en ansat arbejder ved en optimal arbejdsplads, kan vedkommende også levere en optimal præstation. Dette øger tilfredsheden, effektiviteten og produktiviteten.
En ergonomisk optimering af arbejdsstationen er altid ledsaget af en optimering af arbejdsprocesserne. Det skiftende arbejde ved to linjer er et godt eksempel på dette. Den ansatte ved Danfoss arbejder mellem to linjer, som hver modtager en komponent.
Skiftet i aktivitet mellem højre og venstre side giver ergonomisk god mening, og på samme tid er det ideelt for produktionsprocessen, fordi den ansatte hele tiden har en komponent, han kan arbejde på.
Kommunikationen mellem produktionslinjen og løftesøjlen er fuldautomatisk, og materiale-flowet i produktionen er direkte linket til arbejdsstationens kontrolsystem. Emil Zwick fra Gebhardt er sikker på, at optimeringen af arbejdsstationer fortsat vil stige i fremtiden, især i de industrielle fremstillinger.
Du kan læse mere om, hvordan LINAK tænker ergonomi i produktionen.