Case story

Spildevandsbehandling kører driftssikkert med holdbare LINAK løsninger

På Danmarks næststørste offentlige spildevandsanlæg har man til rimelige omkostninger udskiftet flere ventilstyringsløsninger med LINAK aktuatorløsninger, så oppetiden øges, og den daglige drift kører mere problemfrit.

Det kræver et driftssikkert anlæg at behandle 10 millioner kubikmeter spildevand årligt - fra 380.000 brugere og en lang række store industrivirksomheder - og en oppetid tæt på 100%. På anlægges i Fredericia har implementeringen af LINAK aktuatorer sikret markante forbedringer på det lokale anlæg med hensyn til servicebehov og driftsomkostninger samt den generelle driftssikkerhed.

Elektriske aktuatorer er nemmere at vedligeholde 
Det gør en enorm forskel for den daglige drift, at drift og vedligehold af det komplekse system til spildevandshåndtering og -behandling kan varetages internt. Det er langt hurtigere og minimerer kostbar nedetid. 

"For os er det vigtigt, at vi kan styre processen og varetage så stor en del af serviceopgaverne som muligt selv," forklarer Kasper K. Frederiksen, driftschef hos Fredericia Spildevand og Energi A/S. Han indgik i projektet, hvor et antal aktuatorer blev udskiftet med LINAK LA36 aktuatorer.

“Vi testede den nye løsning fra LINAK forskellige steder i anlægget, og vi kan klart konstatere en højere fleksibilitet, fordi vi nu kan varetage alle serviceopgaver selv”. 

Aktuatorer installeret på rekordtid
Nogle af LA36 aktuatorerne er installeret på udløbet til organisk affald fra systemets sandvaskeenhed. Her åbner de ventilerne hver sjette time for at tømme sandvaskeenheden for organisk affald. Der er ligeledes installeret en løsning på modtagestationen, hvor den forhindrer returløb af slam ind i systemet.

Kasper K. Frederiksen har også valgt at installere flere LA36 aktuatorer i blæserbygningen, hvor de er monteret på rørføringen og fordeler luften mellem de to tanke. Uanset placeringen og funktionen i anlægget har Kasper K. Frederiksen oplevet, at det var meget enkelt at integrere LINAK aktuatorerne i de eksisterende ventilløsninger.

LINAK aktuatorer til spildevandsanlæg
 

“Det var overraskende let at installere de nye aktuatorer og sætte dem i drift. Efter de første to, som blev brugt til oplæring, gik det som smurt. Jeg tror, at den seneste, vi har installeret, var oppe at køre på 15 minutter.”

Holder driftsomkostningerne nede
Anlægget i Fredericia behandler også spildevand fra de store industrivirksomheder i området. Det skaber store udsving i belastningen i løbet af en dag. Maskineriet skal kunne tåle ekstra periodisk belastning som følge af stor vandtilførsel. Det indebærer, at hele systemet skal kunne tilpasses løbende.

“En af fordelene ved løsningen fra LINAK er helt sikkert, at den er fleksibel med hensyn til on/off-styring,” forklarer Kasper K. Frederiksen og fortsætter:

“Andre typer regulering kan kun justeres fire gange i timen, og det er ikke tilstrækkeligt. Vi kan naturligvis købe reguleringsanordninger, der kan klare flere justeringer, men de er meget dyre. LINAKs løsning er et billigt alternativ med høj fleksibilitet, og det er særdeles vigtigt for os, når der er store udsving i vandtilførslen". 

Projektet på anlægget i Fredericia startede i 2013 som pilotprojekt, og ifølge Kasper K. Frederiksen har det bevist sit værd mange gange siden. 

“Det har helt klart været en fordel for os at have en løsning, der kræver minimal vedligeholdelse. Og samtidig kan vi selv klare opgaverne,” afslutter han.

For Kasper K. Frederiksen og hans mandskab fortsætter projektet, og LINAK udvider aktiviteterne inden for spildevandsbehandling og håndtering i løbet af 2018, hvor vi udnytter de værdifulde erfaringer fra Fredericia Spildevand og Energi A/S.

Hvis du vil vide mere om, hvordan LINAK aktuatorløsninger til ventiler kan effektivisere spildevandsanlæg, er du velkommen til at kontakte os.

 
Elektriske ventilstyringsløsninger til effektiv spildevandshåndtering play-icon

Elektriske ventilstyringsløsninger til effektiv spildevandshåndtering

Ventilautomatiseringsløsninger, der er nemme at montere - gør-det-selv play-icon

Ventilautomatiseringsløsninger, der er nemme at montere - gør-det-selv

Brudsikker play-icon

Brudsikker

Filer

Fokus på spildevandshåndtering

I spildevandsindustrien er enkel styring og overvågning vigtige parametre for at sikre en optimal daglig drift af spildevandsanlæggene. Læs mere i brochuren om LINAK aktuatorløsninger til spildevandshåndtering.

Brochure om testmetoder hos LINAK

De enkelte komponenter i en aktuator gennemgår en række omfattende tests på LINAKs testcenter. Læs mere i brochuren.