Kontakt os her
Teknologi & trend

Store cobotter og højdejusterbare baser: Supplerende eller konkurrerende?

Tendensen inden for cobotpalletering har været stigende siden 2020, og den er blevet en vigtig bidragsyder til materialehåndtering. Der er hurtigt kommet mange flere typer af palleteringsopgaver, der kan automatiseres, og det samme er udvalget af cobot brands og -modeller til disse opgaver. Det sidste nye inden for cobot-verdenen er de stadig mere populære store cobotter. De har en overbevisende fordel takket være deres alsidighed og overgår deres kompakte pendenter ved at tilbyde en rækkevidde på op til 1,8 meter og en nyttelastkapacitet på 25 kg eller mere.

ELEVATE™ elektrisk løftesøjle med en tegning af en cobot og en palle med kasser på hver side

Palleteringsopsætninger med kompakte cobotter, som typisk har en rækkevidde på omkring 1,3 meter, kræver en løftesøjle eller en anden type højdejusterbar sokkel for at nå de øverste niveauer på en palle. Med introduktionen af de store cobotter ser det ud til, at de højdejusterbare baser bliver overflødige, hvilket gælder for visse opsætninger.

Store cobotter giver mulighed for forenklet palleteringskonstruktion og muliggør også håndtering af tungere produkter og forlænget rækkevidde. I nogle scenarier er der stadig behov for højdejusterbare cobot sokler, men kravene til disse sokler har ændret sig, da de store cobotter genererer mere kraft, hvilket kræver mere stabilitet fra basen.

For at tilpasse os de nye forhold har vi opdateret vores ELEVATE™ løftesøjle til cobot palleteringsmaskiner med slaglængder på op til 1.100 mm. Til store cobotter kan du køre denne søjle op til 900 mm, hvilket giver større profiloverlap for at give den nødvendige stabilitet.

I afsnittene nedenfor vil vi se nærmere på forskellige opsætningsmuligheder for stabling i forskellige højder og palletering af tungt gods. Vi vil forklare om cobot størrelser, og hvornår det giver mening at bruge en højdejusterbar cobot base – med ELEVATE løftesøjlen som eksempel – og hvornår det ikke giver mening.

 

På grund af den stigende mangfoldighed på palleteringsmarkedet findes der utrolig mange opsætningsmuligheder at vælge imellem. For at gøre det nemt at finde ud af, om ELEVATE er egnet til en specifik opsætning, har vi sammensat oplysninger om B10 for at kontrollere, at søjlens forventede levetid stemmer overens med kravene til palleteringsmaskinen. Derudover kan driftscyklusdata hjælpe med at vurdere, om en palleteringsmaskine, der er udstyret med en ELEVATE løftesøjle, kan opfylde en bestemt produktionslinjes cyklustid. Se brugervejledningen for yderligere oplysninger.

ELEVATE™ løftesøjle til cobot palleteringsmaskiner

 
 

Forskellige opsætningsmuligheder til din palleteringsløsning

Generelt afgør størrelsen på din cobot og basen, hvor højt du kan palletere. Men mange anvendelser kræver mere end blot længere rækkevidde, og flere faktorer påvirker den ideelle opsætning. Planlægning af cobot stier er en af de vigtigste faktorer, da cobotten skal arbejde inden for de tilladte grænser for at undgå kollision med omgivende objekter. Programmeringskompleksiteten øges med størrelsen på cobotten. Tilføjelse af en løftesøjle til opsætningen kan forenkle opgaven ved at gøre det muligt for cobotten at bevæge sig til positioner med lavere risiko for kollision. Desuden påvirker pallestørrelsen opsætningen; jo bredere din palle er, desto lavere stablingshøjde kan du opnå. Faktorer som f.eks. vægt og størrelse på kasserne samt griberens design påvirker også palleteringsløsningen. Vi kan ikke redegøre for alle disse faktorer i denne artikel, og derfor er de angivne tal kun estimater. For at opnå en skræddersyet vurdering kan du simulere din specifikke opsætning ved hjælp af værktøjer som MyRobot.cloud parret med ELEVATE og Universal Robot cobotter for at forfine din tilgang.

 

Stabl dine varer i op til 2 meters højde

Hvis du ønsker at palletere dine varer i op til 2 meters højde, har du grundlæggende to muligheder: Den enkle måde er at vælge en stor cobot med en rækkevidde på ca. 1,8 meter, som gør det muligt at stable varer på en europalle på op til 2 meter. Der findes forskellige cobot-modeller med en rækkevidde på ca. 1,8 meter og forskellige nyttelastkapaciteter på markedet. En væsentlig fordel ved denne løsning er reduktionen af antallet af komponenter, der skal integreres i din pallelaster, da du ikke har brug for en højdejusterbar base. Men måske har du ikke plads til en stor cobot i din produktionslinje, eller måske findes der ikke en stor cobot fra dit foretrukne brand. I disse tilfælde er det en mulighed at kombinere en kompakt 1,3 meter lang cobot med en ELEVATE løftesøjle med 900 mm slaglængde og en indbygget højde på 730 mm. Ved brede paller eller ved palletering af kasser med lave højdemål kan 730 mm være for højt til at nå de nederste palleniveauer. I sådanne scenarier kan en ELEVATE med en slaglængde på 700 mm og en indbygget højde på 630 mm være ideel. Det kan også være en mere budgetvenlig løsning at kombinere en kompakt cobot med en løftesøjle.

 

Og ikke nok med det: du kan stable dine varer i op til 2,4 meters højde

Hvis dine varer sendes i en container eller med lastbil, vil du sandsynligvis sigte mod at kunne stable i op til ca. 2,4 meters højder for at maksimere din forsendelse. 2,4 meter er standardhøjden for containere og lastbiler verden over. Store cobotter med en rækkevidde på 1,8 meter kan ikke nå denne højde alene, uanset om det er på en europalle eller på større paller til mange kassestørrelser. Du bliver nødt til at forlænge cobottens rækkevidde. En ELEVATE med 1100 mm slaglængde (op til 900 mm) giver dig mulighed for nemt at stable i op til 2,4 meters højde på de mest almindelige pallestørrelser – og denne model kan håndtere store cobotter og bevare deres stabilitet under drift. Arbejder du med europaller, kan du også vælge en kompakt cobot med en rækkevidde på 1,3 meter. Kombineret med en ELEVATE med 1100 mm slaglængde kan du palletere op til 2,4 meter.

 

Stabling over 2,4 meter: Planlægning af automatiseringskompatibilitet

Hvis din virksomhed ikke kun benytter gaffeltrucks, men også top-loadede automatiserede mobile robotter (AMR'er) eller automatiserede køretøjer (AGV'er), skal du tage højde for ekstra stablingshøjde. For de fleste AMR'er/AGV'er skal pallepositionen være 400 mm over jorden, og denne ekstra plads skal beregnes i din samlede palleteringsløsning for at gøre den kompatibel med disse køretøjer.

Hvis du vil palletere i helt op til 2,4 meters højde, skal din stablingshøjde derfor være 2,8 meter, hvilket kun kan opnås ved at tilføje en højdejustering til din store cobot. Ved at tilføje en ELEVATE 1100 mm slaglængde (der kan køre helt op til 900 mm) kan du nå denne højde på en europalle.

Cobot pallelaster, der stabler kasser på en palle ved hjælp af en AMR

 
 

Palletering af gods, der vejer 25 kg eller mere

De fleste store cobotter kan opdeles i to grupper. Dem med en nyttelast på op til 20 kg, der også har en lang rækkevidde, og dem, der kan håndtere tungere genstande på op til 30 kg, men som ikke har så lang rækkevidde. Det betyder, at hvis du vil palletere varer, der vejer 25+ kg og også har brug for en stablingshøjde på over 2 meter, har du færre cobotter at vælge imellem, da der ikke er mange af dem, som fås både med denne styrke og med en lang rækkevidde.

Hvis rækkevidden på din cobot med 25+ kg nyttelast ikke opfylder dine krav, kan du kombinere den med en løftesøjle. Med ELEVATE 1100 mm slaglængde kan du opnå stablingshøjder på op til 2,3 meter, afhængigt af din specifikke store cobot-model. I denne opsætning kan du køre søjlen op til 900 mm for at give et forlænget profiloverlap, der holder søjlen stabil, uanset den større kraft, som den store cobot genererer under drift.

Hvis du er nysgerrig efter at få mere at vide om ELEVATE løftesøjlen til cobot palleteringsmaskiner, kan du besøge produktsiden eller kontakte din lokale LINAK® afdeling for at få en snak om, hvilke muligheder for palleteringsopsætning du har.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os