Historien bag LINAK

Det hele startede med en god ven, der sad i kørestol

Om LINAK

I 1976 overtog den nyuddannede maskiningeniør Bent Jensen værkstedet Christian Jensen & Sønner, en lille familieejet virksomhed, som hans farfar havde grundlagt. Siden opstarten i 1907 havde virksomheden kun udviklet sig beskedent. Den fremstillede stadig primært produkter til landbruget  f.eks. fladremsskiver, kileremsskiver, kornkværne og esser til smedier.

Bent Jensen var skeptisk med hensyn til virksomhedens fremtid, og det var kun modvilligt, at han lod sig overtale til at overtage virksomheden. Han aftalte med sin kone, Lene Jensen, at de inden for fem år skulle udvikle en ny og mere fremtidssikret forretningside.

Ideen stod klar for Bent Jensen en dag, hvor han talte med en af sine gamle studiekammerater. Vennen var handicappet, og de to fandt i fællesskab frem til en ny metode til at justere en kørestol  den elektriske lineære aktuator var hermed virkelighed!

Bent Jensen stolede så meget på ideen, at han besluttede at arbejde videre med udviklingen. I 1979, mindre end et år senere, var han klar med den første prototype. Den første store ordre var på 2.000 enheder til grønthøstere, og derfra har Bent Jensen så at sige ikke set sig tilbage.

I 1984 ændrede virksomheden navn til LINAK  en behændig forkortelse for "lineær aktuator". I dag udvikler LINAK stadig nye anvendelser for de elektriske lineære aktuatorer.

1907
Christian Jensen etablerer sig som maskinbygger med eget værksted
Smeden Christian Jensen starter sit værksted i Nordborg på Als. Virksomheden vokser til syv medarbejdere, der bygger forskellige værktøjer, primært til landbruget.

1976
Christian Jensens barnebarn Bent Jensen overtager virksomheden
Bent Jensen overtager ledelsen af virksomheden, der på det tidspunkt fremstiller fladremsskiver, kileremsskiver, kornkværne og esser til smedier. Men den unge og nyuddannede maskiningeniør er mere ambitiøs og giver sig selv fem år til at udvikle en mere fremtidssikret ide.

1979
Udvikling af den første elektriske aktuator
Efter at have arbejdet på projektet i et år udvikler Bent Jensen den første elektriske lineære aktuator, LA30, der er designet til at forenkle en række opgaver, primært i forbindelse med landbrugsmaskiner.

1982
Den første store ordre på aktuatorer
Efter at have leveret aktuatorer i mindre volumen til små kunder i Danmark får virksomheden sin første store ordre på LA30 aktuatoren, da Taarup Maskinfabrik (nu Kverneland Group) bestiller 2.000 aktuatorer til deres landbrugsmaskiner.

1984
Virksomheden ændrer navn til LINAK®
Virksomheden vokser, og Bent Jensen beslutter at give den et nyt navn. LINAK, der er en sammentrækning af "lineær" og "aktuator", bliver det nye navn, og det beskriver bedre virksomhedens nye forretningsfokus.

1985
Første LINAK kontor uden for Danmark
Efter i nogle år at have samarbejdet med en grossist i Sverige beslutter Bent Jensen at åbne LINAK Scandinavia AB i Stockholm.

1988
Elektronik skaber nye forretningsmuligheder
I elektronikkens spæde barndom får LINAK sin første elektronikafdeling. Det primære forretningsområde er at udvikle kontrolbokse til aktuatorløsninger til hospitalssenge.

1990
Lancering af et komplet aktuatorsystem til hospitaler og plejesektoren
For første gang lancerer LINAK et komplet aktuatorsystem til sundhedssektoren. Systemet består af kontrolboksen CB10, aktuatorerne LA32 og LA28 samt en styreenhed. Systemet kan suppleres med et ekstra batteri til backup, og det sætter en ny standard for hospitalssenge.
Virksomheden vokser, og der opstår behov for at stifte nye datterselskaber. Storbritannien og Danmark får selvstændige salgskontorer, og den 1. november åbner der også et i Tyskland.

1993
LINAK lancerer den første kontrolboks med software
Kontrolboksen CB10 lanceres med integreret software. De følgende versioner CB10M, CB10P og CB10MP sendes på markedet.
Senere på året lanceres den lille og kompakte aktuator, model LA12.
Virksomheden åbner yderligere to datterselskaber  LINAK Benelux i april og LINAK Australien i december.

1994
LINAK U.S. etableres.
LINAK ønsker at indtage det amerikanske marked og opbygge en stærk position, og datterselskabet i Louisville, Kentucky åbner. Datterselskabets første opgave er at opbygge et salgsnetværk.

1995
Den første JUMBO™ aktuatorløsning præsenteres på markedet
LINAK lancerer JUMBO™ – et aktuatorsystem specielt designet til patientløftere.
LINAK Holland etableres efterfulgt af LINAK Frankrig i juli. Den primære opgave er at betjene OEM-leverandører i plejesektoren.

1996
Finland bliver døren til det nordøstlige Europa
For at udnytte markedspotentialet i Finland og senere også i Baltikum, Rusland, Hviderusland og Ukraine åbner LINAK OY et kontor samt lagerfaciliteter nær Helsinki i Finland.
LA31 lineær aktuator med kontrolboks CB9 lanceres og sætter omgående en ny standard for støjsvage aktuatorer.

1997
Den nye aktuator LA34 giver en stærk og samtidig ultrastøjsvag bevægelse
For at forbedre funktionen i patientløftere og andet hospitalsudstyr lancerer LINAK aktuatormodellen LA34 . Produktet sætter en ny standard for holdbarhed og støjniveau og introducerer samtidig flere nye sikkerhedsfunktioner.
I februar åbnes det første kontor i Fjernøsten, LINAK Malaysia.
I september åbner LINAK Norge i Drammen.

1998
En ny verden af aktuatorer til kontorborde
Med lanceringen af bordsøjlen DL1 lanceres det første komplette aktuatorsystem til skriveborde.

1999
Første produktionsfaciliteter uden for Danmark
På grund af den hastige vækst på det amerikanske marked åbner LINAK fabrikken i Louisville, Kentucky.
I juli åbner LINAK Italien få kilometer syd for Milano.

2000
LINAK får kongelig hædersbevisning
I juni tildeles LINAK "Kong Frederik den Niendes hæderspris for fortjenstfuld indsats for dansk eksport" for flere års imponerende vækst og gode resultater på de forskellige markeder.
LINAK kåres også til årets arbejdsplads af SID.
Endnu tre datterselskaber kommer til – Barcelona i Spanien, Krakow i Polen og Auckland i New Zealand.

2001
Årets gazellevirksomhed
Virksomheden tildeles prisen “Gazellevirksomhed 2001” af Børsen.
Nye produkter såsom den indbyggede DB1 aktuator til skriveborde og fodbetjening model FS2 til plejeapplikationer lanceres.

2002
Det første dedikerede LINAK segment bliver skabt
Virksomheden oplever en hurtig udvikling inden for justerbare skriveborde, og DESKLINE® bliver dermed det første dedikerede segment.
DESKLINE lancerer DESKPOWER™ – et system bestående af løfteenhederne DL4 og DB4, kontrolboksen CBD4 og betjeningen DPA. Systemet sætter nye standarder for lavt støjniveau, høj hastighed uafhængigt af belastning og lang slaglængde. DL4 tilbydes i alle RAL-farver.
I september åbner LINAK sit kontor i Zürich i Schweiz.

2003
LINAK øger indsatsen i Japan
Efter at have samarbejdet med grossister i Japan gennem 10 år åbner LINAK eget datterselskab i Japan.
LINAK TWINDRIVE® lanceres – en dobbeltaktuator, der giver en mere glidende og behagelig indstilling af elevationssenge.

2004
LINAK U.S. ekspanderer for at følge med efterspørgslen
Fabrikken i Louisville i Kentucky udvider med yderligere 7.000 m², og dermed mere end fordobler LINAK U.S. kapaciteten for at følge med den stigende efterspørgsel.
DESKLINE® lancerer seks nye produkter. Blandt dem er DP1C - en ny betjening med hukommelsesfunktion.
Salgskontorer etableres i Kina og Tjekkiet.

2005
Velkommen til OpenBus™  og til Brasilien
For at gøre løsningerne endnu mere fleksible og kunne tilbyde flere funktioner og avanceret bevægelsesstyring til plejeapplikationer, udvikler og lancerer LINAK kommunikationsplatformen OpenBus™.
TECHLINE® lancerer sin kraftige aktuator model LA36.
LINAK åbner i São Paolo i Brasilien.

2006
LINAK bygger fabrik i Kina
De første aktuatorer (LA27) forlader LINAKs flotte nye fabrik i Shenzhen i Kina.
I maj åbner kontoret i Tyrkiet.
MEDLINE® og CARELINE® lancerer CB20 – den første kontrolboks med OpenBus kommunikationsplatformen.

2008
Produktion i Slovakiet
I januar åbner LINAK sin fjerde fabrik. Denne gang er det i Prešov i Slovakiet.

2010
LINAK introducerer sin grønne profil
For at sætte fokus på miljøet og minimere virksomhedens CO₂-udledning og i sidste ende skabe energibesparelser afslører LINAK sine planer om at etablere et solpanelanlæg udstyret med LINAK Solar Tracking System.
LINAK lancerer ZERO™  en teknologi, der kan reducere strømforbruget ved standby fra 1-2W til 0,1W.

2011
Nyt kontor åbner i Rusland
LINAK åbner datterselskab i Rusland i løbet af sommeren.

2012
Lancering af aktuatorløsning til solpaneler
LINAK TECHLINE® præsenterer LA37 aktuatoren, der er designet til udendørs applikationer, som eksempelvis solcelleanlæg.
I maj åbner LINAK datterselskab i Seoul i Sydkorea.

2013
Sikkerhedsfunktion til aktuatorer til skriveborde lanceres
DESKLINE® lancerer PIEZO™  anti-kollisionssystemet til skriveborde og arbejdsbænke.
LINAK åbner kontor i Brunn am Gebirge i Østrig.

2014
LINAK øger sit fokus på klimaindsatsen
2.800 nye solpaneler installeres ved LINAKs hovedkontor i Danmark, og andelen af grøn energi øges til 16% af det samlede energiforbrug. LINAK fastlægger et officielt mål om at være CO₂-neutral i 2029.
LINAK flytter til større produktionsfaciliteter i Prešov i Slovakiet, og DESKLINE® lancerer LINAK Desk Control™ – en software, der kobler skrivebord og pc sammen, så brugeren får en påmindelse om at stå op eller sidde ned.
Dronning Margrethe tildeler LINAKs grundlægger Bent Jensen ridderkorset.

2015
Kick & Click™ og en helt ny platform til kontrolbokse lanceres
LINAK præsenterer Kick & Click™  en intuitiv løsning til samling af højdejusterbare kontorborde. Med systemet halveres den tid, det tager at samle et højdejusterbart bord.
Den nye og innovative platform til kontrolbokse (CA- og CO-serien) til hospitals- og plejeapplikationer lanceres. Platformen sikrer en mere smidig logistik og afstemning af globale godkendelser, og samtidig gør den generelt LINAK systemerne lettere at integrere og anvende for brugerne.
LINAK kan byde medarbejder nummer 2.000 velkommen.