Kontakt os her

Historien så langt

Det hele startede med en god ven, der sad i kørestol

Om LINAK

I 1976 overtog den nyuddannede maskiningeniør Bent Jensen værkstedet Christian Jensen & Sønner, en lille familieejet virksomhed, som hans farfar havde grundlagt. Siden starten i 1907 havde virksomheden kun udviklet sig beskedent. Den fremstillede stadig primært produkter til landbruget - f.eks. fladremsskiver, kileremsskiver, kornkværne og esser til smedier.

Bent Jensen var skeptisk med hensyn til virksomhedens fremtid, og det var kun modvilligt, at han lod sig overtale til at overtage virksomheden. Han aftalte med sin kone, Lene Jensen, at de inden for fem år skulle udvikle en ny og mere fremtidssikret forretningside.

Bent Jensen fik idéen til virksomhedens fremtidige produkter en dag, hvor han talte med en ven fra studietiden. Vennen var handicappet, og de to fandt i fællesskab frem til en ny metode til at justere en kørestol - den elektriske lineære aktuator var hermed virkelighed!

Bent Jensen stolede så meget på ideen, at han besluttede at arbejde videre med udviklingen. I 1979 - mindre end et år senere - var han klar med den første prototype. Den første store ordre var på 2.000 enheder til grønthøstere, og derfra har Bent Jensen så at sige ikke set sig tilbage.

I 1984 ændrede virksomheden navn til LINAK - en behændig forkortelse for "lineær aktuator". I dag opdager LINAK stadig nyt potentiale for anvendelsen af de elektriske lineære aktuatorer.

1907
Christian Jensen etablerer sig som maskinbygger med eget værksted.
Smeden Christian Jensen starter sit værksted i Nordborg på Als. Virksomheden vokser til syv medarbejdere, der bygger forskellige værktøjer, primært til landbruget.

1976
Christian Jensens barnebarn, Bent Jensen, overtager virksomheden.
Bent Jensen overtager ledelsen af virksomheden, der på det tidspunkt fremstiller fladremsskiver, kileremsskiver, kornkværne og esser til smedier. Men den unge og nyuddannede maskiningeniør er mere ambitiøs, og giver sig selv fem år til at udvikle en mere fremtidssikret ide.

1979
Udvikling af den første elektriske aktuator
Efter at have arbejdet på projektet i et år, udvikler Bent Jensen den første elektriske lineære aktuator, LA30, der er designet til at forenkle en række opgaver, primært i forbindelse med landbrugsmaskiner.

1982
Den første store ordre på aktuatorer
Efter at have leveret aktuatorer i mindre volumen til små kunder i Danmark får virksomheden sin første store ordre på LA30 aktuatoren. Taarup Maskinfabrik (nu Kverneland Group) bestiller 2.000 aktuatorer til deres landbrugsmaskiner.

1984
Virksomheden skifter navn til LINAK®
Virksomheden vokser, og Bent Jensen beslutter at give den et nyt navn. LINAK, der er en sammentrækning af "lineær" og "aktuator", bliver det nye navn, og det beskriver bedre virksomhedens nye forretningsfokus.

1985
Første LINAK afdeling uden for Danmark
Efter i nogle år at have samarbejdet med en grossist i Sverige, beslutter Bent Jensen at åbne LINAK Scandinavia AB i Stockholm.

1988
Electronikken kommer til
I elektronikkens spæde barndom får LINAK sin første elektronikafdeling. Det primære forretningsområde er at udvikle kontrolbokse til aktuatorløsninger til hospitalssenge.

1990
Komplette aktuatorsystemer til hospitaler og plejesektoren introduceres
For første gang lancerer LINAK et komplet aktuatorsystem til hospitals- og plejesektoren. Systemet består af kontrolboksen CB10, aktuatorerne LA32 og LA28 samt en betjening. Systemet kan suppleres med et ekstra batteri til backup, og det sætter en ny standard for hospitalssenge.
Virksomheden vokser, og der opstår behov for at stifte nye datterselskaber. Storbritannien og Danmark får selvstændige salgskontorer, og den 1. november åbner der også et i Tyskland.

1993
LINAK introducerer den første kontrolboks med indbygget software.
CB10 kontrolboksen lanceres med integreret software. De følgende versioner CB10M, CB10P og CB10MP sendes på markedet. Senere på året lanceres den lille og kompakte aktuatormodel LA12.
Virksomheden åbner yderligere to datterselskaber - LINAK Netherlands (LINAK Actuator-Systems B.V.) i april og LINAK Australien i december.

1994
LINAK US etableres
LINAK ønsker at indtage det amerikanske marked og opbygge en stærk position, og datterselskabet i Louisville, Kentucky åbner. Datterselskabets første opgave er at opbygge et salgsnetværk.

1995
Den første JUMBO® aktuatorløsning introduceres
LINAK lancerer JUMBO™ – et aktuatorsystem specielt designet til patientløftere.
LINAK Benelux etableres efterfulgt af LINAK Frankrig i juli. Den primære opgave er at betjene OEM-leverandører i plejesektoren.

1996
Finland bliver døren til det nordøstlige Europa
For at udnytte markedspotentialet i Finland og senere også i Baltikum, Rusland, Hviderusland og Ukraine åbner LINAK OY et kontor samt lagerfaciliteter nær Helsinki i Finland.
Den lineære aktuator LA31 og CB9 kontrolboksen introduceres og sætter omgående en ny standard for støjsvag ydeevne.

1997
Den nye aktuator LA34 giver en stærk og samtidig ultrastøjsvag bevægelse
For at forbedre funktionen i patientløftere og andet hospitalsudstyr, lancerer LINAK aktuatormodellen LA34. Produktet sætter en ny standard for holdbarhed og støjniveau og introducerer samtidig flere nye sikkerhedsfunktioner.
I februar åbnes det første kontor i Fjernøsten, LINAK Malaysia.
I september åbner LINAK Norge i Drammen.

1998
En ny verden af aktuatorer til kontorborde
Med lanceringen af bordsøjlen DL1 lanceres det første komplette aktuatorsystem til skriveborde.

1999
Første produktionsfaciliteter uden for Danmark
På grund af den hastige vækst på det amerikanske marked, åbner LINAK fabrikken i Louisville, Kentucky.
I juli åbner LINAK Italien få kilometer syd for Milano.

2000
LINAK får kongelig hædersbevisning
I juni tildeles LINAK "Kong Frederik den lXs. hæderspris for fortjenstfuld indsats for dansk eksport" for flere års imponerende vækst og gode resultater på svære markeder.
LINAK kåres også til årets arbejdsplads af SID.
Endnu tre datterselskaber kommer til - Barcelona i Spanien, Katowice i Polen og Auckland i New Zealand.

2001
Årets gazellevirksomhed
Virksomheden tildeles prisen "Årets Gazellevirksomhed" af Børsen.
Nye produkter såsom den indbyggede DB1 aktuator til skriveborde og fodbetjening FS2 til plejeapplikationer lanceres.

2002
LINAK etablerer det første målrettede segment
Udvikling og salg af produkter til hæve-/sænkeborde tager fart, og derfor etableres det første målrettede produktsegment, DESKLINE®. DESKLINE lancerer DESKPOWER™ – et system bestående af løfteenhederne DL4 og DB4, kontrolboksen CBD4 og betjeningen DPA.
Systemet sætter nye standarder for lavt støjniveau, høj hastighed uafhængig af belastning og lang slaglængde. DL4 tilbydes i alle RAL-farver.
I september åbner LINAK et kontor i Zürich, Schweiz.

2003
LINAK øger indsatsen i Japan
Efter at have samarbejdet med grossister i Japan gennem ti år, åbner LINAK eget datterselskab i Japan.
LINAK TWINDRIVE® lanceres – en dobbeltaktuator, der giver en mere glidende og behagelig indstilling af elevationssenge.

2004
LINAK US udvider aktiviteterne for at følge med
Fabrikken i Louisville i Kentucky udvider med yderligere 7.000 m², og dermed mere end fordobler LINAK US kapaciteten for at følge med den stigende efterspørgsel.
DESKLINE® lancerer seks nye produkter. Blandt dem er DP1C - en ny betjening med hukommelsesfunktion.
Salgskontorer etableres i Kina og Tjekkiet.

2005
Velkommen til OpenBus™ - og til Brasilien
For at gøre løsningerne endnu mere fleksible og kunne tilbyde flere funktioner og avanceret bevægelsesstyring til plejeapplikationer, udvikler og lancerer LINAK kommunikationsplatformen OpenBus™.
TECHLINE® lancerer sin kraftige aktuator model LA36.
LINAK åbner i São Paolo i Brasilien.

2006
LINAK sets up manufacturing in China
De første aktuatorer (LA27) forlader LINAKs nye fabrik i Shenzhen i Kina.
I maj åbner LINAK kontoret i Tyrkiet.
MEDLINE® og CARELINE® lancerer CB20 – den første kontrolboks med OpenBus kommunikationsplatformen.

2008
Produktion i Slovakiet
I januar åbner LINAK sin fjerde fabrik. Denne gang i Prešov i Slovakiet.

2010
LINAK introducerer sin grønne profil
For at sætte fokus på miljøet og minimere virksomhedens CO₂-udledning og i sidste ende skabe energibesparelser afslører LINAK sine planer om at etablere et solpanelanlæg udstyret med LINAK Solar Tracking System.
LINAK lancerer ZERO™ - en teknologi, der kan reducere strømforbruget ved standby fra 1-2W til 0,1W.

2011
Nyt kontor åbner i Rusland
LINAK åbner datterselskab i Rusland i løbet af sommeren.

2012
Lancering af aktuatorløsning til solpaneler
LINAK TECHLINE® præsenterer LA37 aktuatoren, der er designet til udendørs applikationer, som eksempelvis solcelleanlæg.
I maj åbner LINAK datterselskab i Seoul i Sydkorea.

2013
Sikkerhedsfunktion til aktuatorer til skriveborde lanceres
DESKLINE® lancerer PIEZO™ - anti-kollisionssystemet til skriveborde og arbejdsbænke.
LINAK åbner kontor i Brunn am Gebirge, Østrig.

2014
LINAK øger sit fokus på klimaindsatsen
2.800 nye solpaneler installeres ved LINAKs hovedkontor i Danmark, og andelen af grøn energi øges til 16% af det samlede energiforbrug. LINAK melder ud, at virksomheden vil være CO₂-neutral inden 2029.
LINAK flytter til større produktionsfaciliteter i Prešov i Slovakiet, og DESKLINE® lancerer LINAK Desk Control™ – en software, der kobler skrivebord og pc sammen, så brugeren får en påmindelse om at stå op eller sidde ned.
Hendes kongelige højhed, Dronning Margrethe den anden, tildeler LINAKs grundlægger Bent Jensen ridderkorset.

2015
Kick & Click™ og en helt ny platform til kontrolbokse lanceres
LINAK præsenterer Kick & Click™ løsningen til samling af højdejusterbare kontorborde. Med systemet halveres den tid, det tager at samle et højdejusterbart bord.
Den nye og innovative platform til kontrolbokse (CA- og CO-serien) til hospitals- og plejeapplikationer lanceres. Platformen sikrer en mere smidig logistik og afstemning af globale godkendelser, og samtidig gør den generelt LINAK systemerne lettere at integrere og anvende for brugerne.
LINAK ansætter medarbejder nummer 2.000.

2017
Hovedkontoret indvier bygningen "Runde II"
Den anden runde bygning tages i brug ved LINAKs hovedkontor i Guderup på Als. I den nye bygning er der plads til en udvidelse af produktionsarealet, automatiske produktionsafsnit og ekstra plads til flere af hovedsædefunktionerne.

2018
Udvidelse af produktionen i Slovakiet og USA
LINAK indvier en stor udvidelse af den amerikanske fabrik i Louisville i Kentucky. Senere samme år påbegyndes en stor udvidelse af fabrikken i Prešov i Slovakiet.

2019
40-årsjubilæum for den første LINAK® aktuator
I løbet af de 40 år har LINAKs stifter og ejer Bent Jensen og hans kone Lene Jensen skabt over 2.400 arbejdspladser og stabil vækst og innovation i en af Danmarks mest veldrevne virksomheder.

I november 2019 modtog Bent Jensen æresprisen ved Ernst & Youngs prisuddeling "EY Entrepreneur Of The Year" for sin indsats for at skabe arbejdspladser og for sin særlige indsats til støtte for familieejede virksomheder i Danmark.