Kontakt os her
Case story

Nyt liv til fødekar

Ergonomi er et afgørende parameter for, at arbejdsmiljøet holder et højt niveau. Dette er tilfældet i mange brancher, og sundhedsvæsnet er ingen undtagelse. Igennem flere år var de ergonomisk udfordrende vilkår for jordemødrene en medvirkende årsag til, at fødsler i vand blev fravalgt. Den trend fik virksomheden Fjordblink Medical dog vendt, da de valgte at samarbejde med LINAK om at designe et højdejusterbart fødekar. Takket være Fjordblink Medicals innovative fødekar, kan fødende kvinder i flere lande verden over, nu vælge smertelindrende vandfødsler til, uden at jordemødrene belaster deres ryg unødigt.

Regionshospitalet Horsens

Fjordblink Medical er en lille virksomhed med store ambitioner. De vil skabe en meget bedre fødeoplevelse, både for de fødende og jordemødrene. Fødsler i vand er bevist at være rigtig gode for de vordende mødre og de nyfødte børn. Derfor arbejder Fjordblink Medicals administrerende direktør Helle Jahn på, at skabe et endnu bedre miljø i forbindelse med vandfødsler:

”Det har i mange år været kendt, at jordemødre fravalgte at lade kvinder føde i vand, fordi de selv havde en utrolig dårlig arbejdsposition i fikserede lave fødekar. Vores Fjordblink Medical fødekar blev til på baggrund af denne bekymring for arbejdsmiljøet”, fortæller hun. 

Selve udviklingen af fødekarret skete da også på basis af et ønske fra jordemødrene selv, så de igen kunne tilbyde fødsler i vand, uden at skulle bekymre sig om arbejdsskader: 

”Jordemødrene i Randers tog fat i os i forbindelse med et udviklingsprojekt, og sammen med dem udviklede vi et både højdejusterbart og flytbart fødekar, der tilgodeser både medarbejderne og de fødende kvinder. Fødsler i vand mindsker smerter ved fødsler, da det varme vand bl.a. har en lindrende effekt. Samtidig er det godt for barnet, da overgangen fra moderens mave til vandet er mere skånsom. Derfor er det i alles interesse, at vandfødsler bliver endnu mere udbredte”.

Det handler om differentiering
Helle har været direktør i Fjordblink Medical siden 2010, og siden dengang er der sket meget. Fra primært at sælge til det danske marked, er der nu også gang i det skandinaviske, europæiske og kinesiske marked. Markedet for fødekar vokser, og Fjordblink Medical er ikke de eneste med en løsning. Derfor er Helle Jahns ambitioner også helt klare:

”Vi har nu fået udviklet et fødekar, som vi er meget tilfredse med. Vi arbejder selvfølgelig hele tiden på forbedringer, men vores grundprodukt gør mig stolt. Med tiden er det vores ambition, at være det foretrukne valg i en endnu større del af verdens lande, og her har vi heldigvis nogle unikke funktioner, der gør vores kar eftertragtede”. 

Blandt de unikke funktioner, Helle Jahn påpeger, er blandt andet muligheden for højdejusteringen, der kommer flere faggrupper til gode. Mange beslutningstagere kan, ifølge Helle Jahn, nemlig se en stor fordel i, at karret har en hæve-/sænkefunktion med LINAK motorer. Herved er jordemoderen i stand til at få en meget bedre arbejdshøjde og undgå rygsmerter. Højdejusteringen kommer dog ikke kun jordemødrene til gode. Også rengøringspersonalet har gavn af at kunne hæve karret, når det skal rengøres: 

”Ligesom ergonomi er hygiejne meget essentielt for os. Som de eneste på markedet har vi udviklet en ventil, så vandet ikke kan løbe tilbage fra afløbet og bringe farlige bakterier med sig. Desuden er karret designet som én stor flade, for at minimere antallet af steder, der er svære at rengøre, og hvor snavs kan gemme sig”, fortæller Helle Jahn og fortsætter:

”En tredje og afgørende fordel ved vores fødekar er, at de er flytbare. Karret er på hjul og tilsluttet en separat forsyningssøjle. Det betyder, at karret nemt kan flyttes fra rum til rum, så det altid er tilgængeligt på den stue, hvor der er brug for det. Det er en klar fordel, idet fleksibiliteten gør karrene meget mere tilgængelige i hverdagen på alverdens fødegange. At føde i vand er godt for kvinden og barnet, men det skal også være godt for jordemoderen og hendes arbejdsmiljø”, afslutter Helle Jahn.

 

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os