Kontakt os her
Case story

MBO – Elektriske løftesøjler og cobot-optimerede grafiske efterbehandlingsprocesser

Automatiseringsniveauet i den grafiske efterbehandlingsproces stiger løbende. Ved hjælp af en palleteringsmaskine fra MBO er det nu muligt automatisk at overføre papirstakke fra en falsemaskine eller et indbindingssystem til en palle.

Udvidede bevægelsesmuligheder med LINAK® LC3 løftesøjle i MBO CoBo-Stack

På den måde kan maskinoperatøren koncentrere sig om andre opgaver, og medarbejderen skånes for fysisk belastende arbejde. MBO CoBo-Stack gør det muligt at udnytte de moderne falsemaskiners høje ydeevne fuldt ud, hvilket førhen var svært på grund af den manuelle stablingsproces. Takket være det kompakte design kan CoBo-Stack bruges fleksibelt i trykkeriet og hurtigt flyttes til en anden maskine.

MBO opnår dette kompakte design ved at bruge en cobot. For at sikre stablehøjder på op til 1,40 meter justeres cobottens lodrette position med en elektrisk løftesøjle fra LINAK ®, der forlænger cobottens driftsområde og dermed dens arbejdsområde markant.

 

Høj stabilitet og bøjningsmoment

En væsentlig forudsætning for at udvide cobottens driftsområde er, at løftesøjlen står stabilt. LINAK LC3 løftesøjlen har høje bøjningsmomenter, og cobotten er monteret sikkert på en tredelt søjle, hvilket også giver høj stabilitet, når robotarmen bevæges hurtigt. Ud over den tredelte søjle tilbyder LINAK også en todelt udgave.

Den todelte udgave adskiller sig fra den tredelte ved primært at have et højere bøjningsmoment. Ellers er de tekniske data næsten identiske. Søjlen har en kraft på 4.000 N, både i tryk og træk ved en hastighed på 19 millimeter i sekundet.

LINAK® LC3 løftesøjle med indbygget MBO CoBo-Stack
 

Søjlens maksimale slaglængde er 700 millimeter. Den søjle, der anvendes i MBO CoBo-Stack, har en slaglængde på 500 millimeter.

 

Brugervenlig løsning

Løftesøjlen, cobotten og forsyningssystemet i CoBo-Stack skal kunne kommunikere med hinanden. Kommandoen for kørsel af søjlen overføres til styreenheden via et eksternt betjeningspanel. Motorstyringsenheden TR-EM-208 er designet til drift med en enkelt aktuator. Udover styreenhedens hovedfunktion – at hæve eller sænke søjlen – er der også mulighed for blød start og stop af løftesøjlen i tilfælde af overbelastning. LINAK tilbyder også en søjle med indbygget styring. Med en maksimal belastning på 1.000 N kører den op til 100 millimeter pr. sekund.

Den enkle betjening og konfiguration af CoBo-Stack var særlig vigtig for MBO.

"Vi har udviklet vores egen software til dette formål, som giver mulighed for brugervenlige indstillinger til det pågældende job," siger Sebastian König, udviklingschef hos MBO.

Ved hjælp af et touch-panel indtaster maskinoperatøren oplysninger såsom pallestørrelse, papirformat og den ønskede afleveringshøjde. Forskellige stablingsmønstre kan nemt vælges. Derfra kører alting automatisk, så maskinoperatøren kan koncentrere sig om andre opgaver, mens CoBo-Stack samler papirstablerne op fra en falsemaskine eller anden maskine og placerer dem på en eller to paller. Gribearmen vejer den første stak, der samles op, og et kamera detekterer de frie pladser og videregiver disse oplysninger til styreenheden.

Den største fordel ved MBO-løsningen er enhedens fleksible og pladsbesparende dimensioner. CoBo-Stack er monteret på ruller. Den kan hurtigt flyttes rundt i trykkeriet og nemt sættes på en anden maskine.

"Afhængigt af afstanden tager det ca. 10 minutter, og så kan du arbejde videre", fortæller Sebastian König.

Da CoBo-Stack er en kollaborativ robot – dvs. en robot, der udfører sit arbejde i nærheden af mennesker – er yderligere beskyttelse som f.eks. et beskyttelsesbur ikke nødvendig. Takket være berøringsfølsomme sikkerhedsforanstaltninger er det helt sikkert at arbejde selv på kort afstand af robotten.

LINAK® LC3 løftesøjlen forlænger MBO’s CoBo-Stack 
 

Kombinationen af en elektrisk løftesøjle og en cobot har vist sig at være den ideelle løsning for MBO. En cobots rækkevidde kan nemlig udvides yderligere med en LINAK løftesøjle.

"Vores kunder er begejstrede for denne løsning, og dens succes har bevist, at vi havde ret," siger Katja Haug, Marketing Manager hos MBO.

Få mere at vide om, hvordan vi forlænger rækkevidden af cobot palletering.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os