Kontakt os her
Case story

Elektriske bevægelsesløsninger forøger komforten på skibe

Større komfort og bedre ergonomi – to krav, der stilles mange steder i vores privat- og arbejdsliv. For en fransk bådproducent bidrager elektriske aktuatorer til en betydelig forbedring af komfortniveauet om bord.

Elektriske bevægelsesløsninger forøger komforten på skibe

Moderne yachter er uden tvivl indbegrebet af komfort. Både af mærket Prestige, som ejes af den franske Beneteau-koncern, er kendt for særlig høj komfort. Elektriske aktuatorer fra LINAK® spiller en vigtig rolle for at gøre livet om bord endnu mere behageligt. 

Utallige ting kan justeres elektrisk, så tiden om bord på yachten bliver så komfortabel som mulig. Luger åbnes elektrisk i stedet for ved håndkraft, borde og sofaer kan nemt justeres og flyttes til den rette position med elektriske aktuatorsystemer, ligesom vinduer åbnes og lukkes elektrisk.

Bådebyggeren Prestige bruger LINAK®-aktuatorer til en lang række anvendelsesområder på sine motorbåde. Eksempelvis åbnes lugen til maskinrummet af en aktuator. Et andet eksempel er garagen til tenderen. Den åbner og lukker bådejeren med et tryk på en knap. Garagedørens størrelse afhænger af yachtens størrelse. Der anvendes to LA36-aktuatorer, som leverer den rette kraft til at åbne selv tunge garagedøre uden problemer.

Aktuatorer med IC åbner mulighed for en række praktiske funktioner
Prestige anvender aktuatorer med en IC Integrated Controller™. Muligheden for IC™ gør det nemt at opnå synkrone bevægelser. Aktuatorer med IC giver også mulighed for mere præcis styring og positionering. Det er nemt og ligetil at konfigurere og justere aktuatorerne. Den integrerede styring er imidlertid kun en af dens fordelagtige egenskaber. Der er en anden, der er mindst lige så vigtig.

"De aktuatorer, vi installerer i vores både, skal være særdeles robuste og modstandsdygtige," påpeger Kelvin Cathelot, indkøber hos Beneteau-koncernen, som ejer varemærket Prestige. Aktuatorerne bliver udsat for saltvand, sol, vind og vibrationer og skal også fungere perfekt under disse vanskelige forhold.  

"Vores kunder forventer meget høj kvalitet. Når det handler om kvalitet, kan vi ikke skyde genvej," forklarer Kelvin Cathelot. 

Elektriske bevægelsesløsninger forøger komforten på skibe
 

Holdbarheden styrkes med rustfrit stål i barske miljøer.
De aktuatorer, der anvendes i bådene fra Beneteau-koncernen, forstærkes yderligere med elementer af rustfrit stål for at tilpasse dem til de barske forhold. For at opnå forbedret modstandsdygtighed over for det hårde saltvandsmiljø tilbyder LINAK et udvalg af stempelstangsøjer, fiksturer og indvendige og udvendige rustfri stålrør. Det gør aktuatorerne endnu mere modstandsdygtige over for den årelange, direkte påvirkning fra saltvand og sol, hvilket er særlig vigtigt for dækluger og badeplatforme. Der anvendes legeringer i kvaliteterne AISI 304 eller AISI 316. 

Har bevist sit værd til søs
Selv i basisudstyr er LINAK-aktuatorer særdeles robuste. Takket være det solide aluminiumskabinet lever aktuatoren LA36 op til kravene til IP-grad IP66 og i statisk tilstand IP69K. 

LINAK®-aktuatorer bliver testet grundigt igennem i LINAK's testcenter i Danmark og skal bestå en række tests. En af dem er en klimatest, hvor aktuatoren gentagne gange udsættes for temperatursvingninger fra over 100 grader til minus 30. Herefter skal aktuatoren fungere perfekt. LA36 lever op til flere standarder, herunder EU-direktiv 94/25/EF om fritidsfartøjer. 

Elektriske bevægelsesløsninger øger komforten på skibe

Ud over aktuatorerne, der åbner lugen til maskinrummet eller portene til tendergaragen, benytter Beneteau-koncernen også løftesøjler fra LINAK®. De anvendes til at justere højden på borde eller arbejdsstationer. 

"Forbedret komfort ved hjælp af elektriske aktuatorer spiller en vigtig rolle på moderne yachter," fortæller Kelvin Cathelot. 

 

Fortsat udvikling og innovation
Takket være muligheden for IC og for tilslutning til et bussystem ligger der mange flere muligheder og venter. F.eks. styring af forskellige funktioner via en app på en smartphone. Ifølge Kelvin Cathelot vil digitaliseringen også brede sig yderligere inden for bådebyggeri. Muligheden for integreret styring placerer LINAK i den perfekte position i forhold til denne udvikling.

Filer

Fokus på marineapplikationer

LINAK tilbyder justeringsløsninger med aktuatorer, søjler og styringsenheder til alle typer både.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os