Kontakt os her
Case story

Her bruges aktuatorer også

En lineær aktuator fra LINAK kan bruges stort set alle steder, hvor der er brug for en lineær bevægelse. Især i industrien finder aktuatorer mange anvendelser, og nogle af dem tjener ret så finurlige formål. Vi har her på siden samlet nogle af de applikationer, hvor en aktuator bruges til at løse nogle anderledes udfordringer på en smart måde. Læs med, og bliv overrasket og inspireret.

Her bruges aktuatorer også

Smart murstensklipper

Folk, der arbejder som murer, kender problemet – at klippe en mursten er normalt et manuelt og meget hårdt arbejde. Virksomheden Smart Cutter kommer dem til undsætning med deres applikation til at klippe mursten. Maskinen anvender to LA30 aktuatorer fra LINAK.

Mange murere oplever smerter i deres skuldre og kraveben fra at klippe mursten manuelt. Manden bag Smart Cutter så behovet for at udvikle en elektrisk klipper til at forbedre arbejdsmiljøet. Ved at bruge en Smart Cutter undgår murerne at lægge så meget pres på deres kroppe, når de klipper mursten – det betyder færre skader og højere effektivitet.

Murstensklipperen
Klipperen klipper en mursten ved hjælp af to parallelle LA30 aktuatorer og en TR-EM-339 tredjepartsstyring med specialprogram – alt sammen leveret af LINAK. Klipperen er intelligent, idet den husker størrelsen på den aktuelle type sten og flytter sig tilbage til et par millimeter mere end denne position efter hvert klip. Klippet klares ved blot at trykke på en knap. Manuelle justeringer kan foretages, når stentypen skal ændres.

Se video af murstensklipperen i funktion på Smart Cutters hjemmeside.

Smart Cutter
 
 

 

Vaskerobot til grisestalde

Det er et beskidt arbejde at gøre rent i en grisestald. WP Production, en underleverandør til Washpower A/S, producerer en vaskerobot med en LA12 aktuator fra LINAK.

Du tror måske, at rengøring i en grisestald ikke tages særligt højtideligt. Det er dog langt fra tilfældet! I svineproduktioner verden over er der stort fokus på at holde staldene rene, også hver gang grisene flyttes. Hidtil har vaskeprocessen foregået manuelt med højtryksrenser, men med vaskerobotten er rengøringen ikke længere er en manuel opgave. Det betyder, at opgaven bliver lettere og rengøringen bedre – til glæde for både grisene og medarbejderne.

Robotten
WP Production og Washpower A/S står bag vaskerobotten. Den fungerer ved, at den kører i grisestalden og nedvasker overfladerne med en kraftig vandstråle. En LA12 IC aktuator fra LINAK bliver brugt på hver robot til at bevæge spuledysen afhængig af, hvor vandstrålen skal ramme. WP Production har lavet deres egen PLC styring.

Læs mere om vaskerobotten på Washpowers hjemmeside.

Wash Power
 
 

 

Påkørselsdæmper til nødsituationer

Når der sker et uheld på vejene, gælder det om hurtigt og effektivt at få lukket de påvirkede vejbaner. Denne opgave løser ScanLED med en påkørselsdæmper, der anvender LINAK aktuatorer til at sænke to afspærrende vinger.

I nødsituationer som eksempelvis trafikuheld, tabt gods eller akut vejarbejde er det vigtigt, at en eller flere vejbaner lukkes hurtigt. I situationer som disse kan en påkørselsdæmper, en såkaldt TMA (Truck Mounted Attenuator) bruges. Dæmperen sidder bag på en lastbil, der placeres foran det sted, der skal afspærres. På trods af den samlede vægt på 10 tons, sikrer dæmperen både dem, der arbejder foran – men også de bilister, der overser afspærringen, idet det er muligt at overleve et sammenstød med dæmperen.

Påkørselsdæmperen
ScanLED tilpasser TMA’er, så de er optimale til brug i nødsituationer. Typisk når én TMA frem til situationen først, og denne skal være i stand til at spærre flere vejbaner af. Derfor anvender ScanLED to LA36 aktuatorer fra LINAK samt to TR-EM-288 tredjepartsstyringer til at køre vingerne ned på en eller begge sider af TMA’en. ScanLED bruger aktuatorer i stedet for eksempelvis hydraulik for at øge sikkerheden, idet aktuatorernes tryk- og trækkraft kan indstilles, så vingerne ikke udgør en klemfare. Vingerne dæmper ikke en påkørsel som TMA’en, men kan effektivt vise, at vejen er spærret, indtil en ekstra TMA når frem. Med begge vinger slået ned spærres 7 meter i bredden, svarende til to hele vejbaner.

ScanLED er desuden unikke, da de anvender en ekstra aktuator og styring til at vippe toppen af påhænget ned, så kørsel under broer og gennem tunneller er mulig.

Læs mere om påkørselsdæmperen på ScanLEDs hjemmeside

ScanLED
 
 

 

Robot måler din temperatur

Hvis vi skal undgå smittespredning og sygdom, er det vigtigt, at vi bliver hjemme, når vi er syge. Robotten #NoFever fra virksomheden Really A Robot kan hjælpe med at sikre, at ingen møder ind med feber. #NoFever indstiller sig automatisk efter din højde vha. en aktuator fra LINAK og måler din pande-temperatur. På få sekunder ved du, om du har feber og bør gå hjem igen.

Feber er ofte en god indikation på, om din krop er ramt af sygdom, og dermed også om du potentielt kan smitte andre. Temperaturmåleren #NoFever kan eksempelvis placeres i virksomheder, institutioner, lufthavne og hospitaler, hvor mange mennesker samles. Målingen sker helt kontaktløst, anonymt og i overensstemmelse med GDPR-reglerne. Når målingen er foretaget, får du besked om din temperatur, og målingen slettes fra robottens hukommelse.

#NoFever robotten
Når en person nærmer sig robotten, anvendes kunstig intelligens (AI) til at finde ansigtets placering og robotten indstiller sig automatisk efter din højde. På den måde undgår du at skulle gå i knæ eller stille dig på tæer, for at robotten kan måle din temperatur. Højdejusteringen sker med en DL9 XL løftesøjle fra LINAK, der med sin slaglængde på næsten én meter gør, at robotten kan tilpasse sig alle menneskers højde. Løftesøjlen snakker sammen med den indbyggede kunstige intelligens, så højdejusteringen foretages hurtigt og helt automatisk.

Se hvordan robotten virker og læs mere på Really A Robots hjemmeside

#NoFever robot
 

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.