Kontakt os her
Case story

Sandvik forbedrer ergonomien inden for minedriftsudstyr

Ergonomi bliver i stigende grad vigtig inden for design og markedsføring af anlægs- og minedriftsmaskiner. For Sandvik-koncernen, der er hjemmehørende i Sverige, bidrog pålidelige elektriske aktuatorer til at forbedre ergonomien - for eksempel i deres underjordiske borerigge.

Sandvik forbedrer ergonomien inden for minedriftsudstyr

Sandvik Mining and Rock Technology, en førende global leverandør af løsninger til minedrifts- og byggeindustrien, har brugt aktuatorer til justering af kontrolpaneler i førerkabinen. Dette gør det nemt at tilpasse kabinen til operatører med forskellig højde. Virksomheden har længe været førende inden for sikkert kabinedesign og tilbyder FOPS/ROPS-certificerede syrebestandige stålkabiner til borerigge. Sandviks underjordiske bor har også den højeste grad af operatørbeskyttelse og -komfort.

Nem ergonomi til tunge maskiner
Boring styres fra et kontrolpanel Da ergonomi bliver mere og mere vigtig, er det et krav, at panelet nemt skal kunne justeres vandret og lodret, så det passer til hver enkel operatør, og da alt arbejde udføres enten siddende eller stående, er behovet for justering endnu vigtigere. Vandret justering kan nemt udføres ved hjælp af styreskinner, men for lodret justering stiller panelets vægt krav om en robust løsning.

”Tidligere brugte vi manuel justering ved hjælp af en skrue og krumtap, men i praksis viste dette sig ofte at være upraktisk. Derfor justerede operatøren ikke kontrolpanelet, og som følge heraf skulle denne arbejde i en lidt upraktisk stilling,” siger Mika Väisänen, projektingeniør fra Product Development Department.

“Til vores nye underjordiske borerig, Sandvik DD422i, søgte vi en elektrisk løsning til højdejustering af panelerne. Brug af hydraulik eller trykluft var udelukket, da vi ønskede at minimere antallet af slanger og huller i kabinen".

Kvalitet og tillid til produktet var udslagsgivende faktorer
Ifølge Väisänen valgte Sandvik en elektrisk aktuatorløsning fra LINAK, fordi den løser opgaven uden behov for større tilpasninger eller redesign. Det er en komplet og omkostningseffektiv løsning til højdejustering.

Sandvik konstruerede en 1:1-model af den nye kabine, før den blev sat i produktion for at sikre egnetheden og funktionaliteten af de forskellige komponenter og systemer. Til justering af panelet blevaktuator LA23 valgt, fordi den havde den rigtige størrelse, styrke og IP-beskyttelse.

“Hos Sandvik Mining and Rock Technology er vores vision at opnå nul skade på vores medarbejdere, det miljø vi arbejder i, vores kunder og vores leverandører” siger Mika Väisänen og fortsætter:

Sandvik forbedrer ergonomien inden for minedriftsudstyr
 

“De automatiserings- og sikkerhedsfunktioner, som vi kan tilbyde med Sandvik DD422i og andre rigge i vores næste generation af bor, betyder, at vi kan sikre optimale arbejdsforhold og et højere sikkerhedsniveau. “Forbedret ergonomi er det bedste bevis på, at Sandvik ønsker at udvikle og levere verdens bedste operatørmiljøer. En velanbragt aktuator kan derfor meget vel være vigtigere, end man lige skulle tro ved første øjesyn”.

Mika Väisänen stående ved kontrolpanelet

Mika Väisänen stående ved kontrolpanelet

Driftsprincip:

  • Operatørerne vælger, om de vil arbejde siddende eller stående, og de kan justere panelet til en ergonomisk korrekt højde ved at trykke på en knap
  • Den ønskede højde justeres med aktuatoren

Medarbejdernes arbejdskomfort og ergonomi forbedres nemt, når justering af pedaler, armlæn og betjeningspanel styres via aktuatorer. Muligheden for at justere fodtrin og sikkerhedsrækværk samt arbejds- og advarselslygter og kameraer giver også operatøren bedre arbejdskomfort og samtidig et mere sikkert arbejdsmiljø. 

 


Sandvik er en højteknologisk og global teknologikoncern, som er verdensførende inden for bestemte områder som f.eks. værktøjer og værktøjssystemer til metalskæring, udstyr og værktøjer, service og tekniske løsninger til minedrifts- og anlægsindustrien, produkter udført i avanceret rustfrit stål og særlige legeringer samt produkter til industriel opvarmning.

I 2016 havde koncernen ca. 43.000 medarbejdere og en omsætning på 83 mia. SEK i mere end 150 lande. Sandvik Mining and Rock Technology er et forretningsområde inden for Sandvik-koncernen og en verdensførende leverandør af udstyr og værktøj, service og tekniske løsninger til minedrifts- og anlægsindustrien. Sandvik i Tampere fremstiller også overjordiske og underjordiske borerigge til minedrifts- og anlægsindustrien.

 

Filer

Fokus på byggeri

LINAK aktuatorerne er udviklet til at kunne modstå selv de mest krævende forhold, også ved brug på kraftige byggemaskiner.

TECHLINE produktoversigt

Se det store sortiment af kraftige og robuste TECHLINE produkter. Bygget til at holde, til hårdt arbejde og til krævende omgivelser.

Brochure om testmetoder hos LINAK

De enkelte komponenter i en aktuator gennemgår en række omfattende tests på LINAKs testcenter. Læs mere i brochuren.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os