Kontakt os her
Teknologi & trend

Husk at få den gode ergonomi med hjem fra kontoret!

Pandemien medførte en ny normal for mange kontoransatte. Vi var tvunget til at arbejde hjemmefra, og det har skabt en ny normal efter corona. Dr. Mark Benden og Martha Parker fra Texas A&M University Ergo Center giver en masse gode tips til dem, der er tilbringer tid på hjemmekontoret.

Husk at få den gode ergonomi med hjem fra kontoret!

I 2020, da mange af os blev hjemsendt og pludselig skulle arbejde hjemmefra i selskab med børn, partner, kæledyr og bofæller, var ergonomien nok ikke det første, vi tænkte på. Vi fik oprettet interimistiske arbejdspladser ved køkkenbordet, spisebordet eller strygebrættet. Vi regnede med, at det ville vare et par uger, og ikke, at det skulle være en langsigtet løsning. Mange virksomheder har meldt ud, at de ikke regner med at vende tilbage til det traditionelle kontorarbejde på samme måde som før. Konklusionen er, at hjemmearbejde er kommet for at blive. Uanset om vi kommer til at arbejde hjemmefra hele tiden eller får fuld fleksibilitet til skifte mellem hjem og kontor, så er der behov for at sætte fokus på hjemmearbejdspladsen. Det betyder, at vi skal væk fra de interimistiske løsninger med at bruge de forhåndenværende borde og stole og se anderledes på det at arbejde hjemmefra.

 

Hjemmearbejde: Udfordring eller mulighed?

“I dit arbejde kan du godt betragte dig selv som en topatlet,” siger Mark Benden, der er professor og afdelingsleder og direktør for Ergo Center ved Texas A&M University. “Hvis du skal yde en toppræstation, har du brug for det udstyr og de redskaber, som du er vant til at bruge. Det ville du ikke gå på kompromis med eller lade udstyret ligge hjemme, når du skulle på rejse. Det samme gælder din arbejdsplads. Hvis du skal holde det samme præstationsniveau i længden, skal du have de samme arbejdsforhold begge steder."

Denne problemfrihed er noget, vi har udforsket i to interviews, der blev lavet lige efter, at pandemien langsomt løsnede sit greb om verden. Interviewene fokuserer på udfordringerne og mulighederne ved at arbejde hjemmefra.

 

 
 

På arbejdspladsen har vi skabt det optimale arbejdsmiljø for at sikre, at vi kan være så sunde og produktive som muligt. Derhjemme er det noget helt andet. I dene del gennemgår Mark Benden og Martha Parker, der er projektleder og ergonom hos Texas A&M Ergo Center, nogle unikke resultater af en række undersøgelser, hvor fokus var på medarbejdere, der gik over til at arbejde hjemmefra. Undersøgelserne er de første af så stort omfang, fordi de inddrager et meget stort datagrundlag, hvor over 120 faktorer er blevet målt for over 40.000 kontormedarbejdere over en årrække. Et af de store spørgsmål, som alle gerne vil have svar på, er, “Kan man være lige så effektiv, når man arbejder hjemmefra, som når man er på kontoret?”

“Efter ca. 45 dage var deltagerne oppe på deres normale produktivitetsniveau,” siger Martha Parker. “Det kan vi bruge i dag til at konkludere, at du kommer op på den samme arbejdsindsats, og det niveau er langtidsholdbart.”

 

Sådan forbedrer du din ergonomi, når du arbejder hjemmefra

Så den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre. Vi kan være lige så effektive derhjemme. Men for at afkorte overgangsperioden og sikre en fortsat høj produktivitet er det vigtigt, at vi har et bestemt sted i hjemmet, der er indrettet som arbejdsplads, og at vi har det samme udstyr og den samme indretning som på kontoret. Og her er ergonomien endnu mere vigtig. Hvis du sidder på en spisestol på hjemmekontoret hele dagen, vil du få nye skavanker og helbredsproblemer i det lange løb. Et af resultaterne af undersøgelsen overraskede mange - også Mark Benden og Martha Parker.

“I undersøgelsen fandt vi frem til, at når vi ser på den fysiske aktivitet i løbet af dagen, så bevægede deltagerne sig lige meget på kontoret og derhjemme, og det er ikke godt. De bevæger sig for lidt.” Martha Parker fremhæver:

Når man ved, at vi kan være lige så produktive, og at vi bevæger os lige så lidt, når vi arbejder hjemmefra, så giver det mening, at mange virksomheder har givet medarbejderne en vis fleksibilitet med hensyn til at arbejde hjemmefra efter corona. Men den store forskel er, at på arbejdspladsen bliver arbejdsmiljøet overvåget af virksomheden og offentlige instanser såsom Arbejdstilsynet, men derhjemme er der kun dig til at tage vare på din trivsel. Hvis vi skal være helt ærlige, så begynder vi først at tænke på ergonomi, når vi allerede har fået ondt i nakke, ryg eller arme. I anden del af interviewet ses der på, hvad man kan gøre for at få en bedre ergonomi på hjemmearbejdspladsen.

“Det handler om tilpasning,” siger Martha Parker. “Indretningen skal passe til den enkelte person. Derfor er der nogle vigtige faktorer, man skal se på. Benlængde, rygstøtte og armlæn. Stolens bredde. Alle de faktorer skal passe til dig, og derefter kan vi se på, hvordan stolen og bordet passer sammen, når vi ser på arbejdshøjden."

Mark Benden foreslår, at man skal have samme tastatur, mus og skærm som på kontoret, så du får den nødvendige ensartethed på tværs af arbejdspladserne. Der er også brug for en dockingstation og andet nødvendigt udstyr, så hoved og nakke kan slappe af under arbejdet.

“Afstanden til skærmen er meget vigtig. Der er flere forhold vedrørende skærme, der kan give problemer for kontormedarbejderne - også på hjemmekontoret. Højden er det første… når du sidder ned i mange timer, så begynder du at synke sammen i løbet af dagen, og du hænger mere og mere på stolen. Vi tænker, at det er tyngdekraften, der trækker os nedad mod jorden. Men det handler ofte om, at skærmen er for høj. Jeg oplever stort set ikke længere, at skærmen er for lav. De er ofte for høje og står for højt. Derfor skal skærmen sættes ned.”

 

Variation er essentielt

Noget af det, vi synes er vigtigst at fokusere på, er dog, at man skal huske at få bevægelse ind i arbejdsdagen. Det er ikke godt at sidde eller stå i samme stilling en hel dag. Selvom vi tilsyneladende bevæger os lige lidt på kontoret og derhjemme, så er det, som Martha Parker sagde, alt for lidt. Hun foreslår, at man hver halve time sidder i 20 minutter, står i 8 minutter og bevæger sig i 2 minutter. Hvis det ikke er realistisk i din arbejdsdag, foreslår vi i stedet en fordeling, hvor man sidder i 45 minutter og står i 15 minutter hver time. Du kan måske tage en gåtur, mens du har telefonmøde, så du også får lidt frisk luft. Det gør underværker for din kreativitet og koncentrationsevne, men også for dit fysiske og mentale velvære.

Aktive og sunde kontormedarbejderne
 

Mark Benden sagde det meget godt, “Det er vigtigt, at folk de husker, at den bedste arbejdsstilling er den næste. Det giver god ergonomi at bevæge sig ved computeren. Så det optimale er i virkeligheden at skifte arbejdsstilling - det er den hemmelige ingrediens. Det har vi godt af. Vi skal lære at skifte arbejdsstilling oftere.”

Du kan læse mere om resultaterne af den store undersøgelse om hjemmearbejde i første del af vores samtale med Mark Benden og Martha Parker, og du får alle de nyttige tips til sundhed og trivsel i anden del.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os