Kontakt os her
Case story

Noget af et syn – Phoenix-robotten med LINAK-teknologi

Den er støjsvag. Den er fleksibel. Og så vejer den kun 500 kg. Må vi præsentere Phoenix – en let markrobot, der er udviklet med fremtidens landbrug for øje. Phoenix fungerer uden fører og vil være med til at flytte standarderne for landbrugsmaskiner.

Noget af et syn – Phoenix-robotten med LINAK®-teknologi

Phoenix er udviklet på instituttet for jordbrugsteknik på universitetet i Hohenheim. Det er en alsidig og innovativ maskine, der med stor præcision f.eks. kan hakke ukrudt eller løsne jorden mellem rækker af planter med sit lugejern på 100 kg. 

I modsætning til de fleste andre typer maskiner til at fjerne ukrudt mellem afgrøder med, styres denne via en joystick. Hakkejernet løftes langsomt, hvorefter Phoenix bevæger sig hen til næste position og sænker redskabet igen. Bag på robotten gemmer sig et justerbart system, og kraftige LINAK® LA36-aktuatorer står for den automatiske løftning og sænkning. 

Fri bevægelighed og fuld funktionalitet dagen lang
Batteriet holder til en arbejdsdag på otte timer. En af de tre LA36-aktuatorer bruges til at løfte (4.500 N), en anden til at vippe (2.600 N) og den tredje til at bevæge (1.700 N) selve redskabet vandret. Alle aktuatorerne styres via CAN-bus interfacet. Når Phoenix når til enden af en række, kan den løfte og vende redskabet uafhængigt, ligesom den kan reagere på forandringer. F.eks. hvis planterne ikke står i snorlige rækker. Det gør det muligt at fjerne ukrudt mellem afgrøderne.

Flere fordele ved at skifte til en elektrisk løsning
For David Reiser, der er diplomingeniør på universitetet i Hohenheim, var der mange gode grunde til at vælge elektriske aktuatorer fra LINAK til projektet.

"Forholdet mellem køretøjets vægt og aktuatoren passer. Det er et elektrisk, batteridrevet køretøj. Derfor var det ikke relevant at bruge hydraulik. Desuden giver den lineære aktuator mulighed for direkte og lineær justering."

Ifølge David Reiser er det en stor fordel, at LINAK-aktuatorerne kan styres via CAN-bus. Det er nødvendigt af hensyn til robottens interne kommunikation. Aktuatoren styres af CAN-bus og kan bevæge sig til en bestemt position. Det giver programmøren flere muligheder og fuldstændig kontrol over, hvad systemet foretager sig.

Noget af et syn – Phoenix-robotten med LINAK®-teknologi

Desuden sikrer den millimeterpræcise styring af aktuatorerne, at redskabet kan styres af et automatisk udskiftningssystem. De nødvendige positionsdata leveres af et stereokamera og en laserscanner, hvorfra de overføres til drevsystemet og de elektriske aktuatorer. 

Takket være Phoenix-robotten kan David Reiser og universitetet i Hohenheim implementere fremtidsorienterede perspektiver for landbruget i praksis og tydeligt formidle dem til de studerende. 

 

"Det er muligt at udføre robotforskning og udvikle innovative løsninger inden for rammerne af bachelor- og kandidatafhandlinger. Prototypen på den bevægelige ramme blev udviklet med støtte fra LINAK, og den er allerede blevet testet flere gange i praksis," fortæller David Reiser.

Elektriske lineære aktuatorløsninger til landbrugsmaskiner fra LINAK® TECHLINE® segmentet play-icon

Elektriske lineære aktuatorløsninger til landbrugsmaskiner fra LINAK TECHLINE segmentet

Brudsikker play-icon

Brudsikker

Filer

Fokus på mobilt landbrug

I brochuren kan du læse om vores løsninger og alle de fordele, som LINAK har banet vej for i landbrugsindustrien i mere end 25 år.

Brochure om testmetoder hos LINAK

De enkelte komponenter i en aktuator gennemgår en række omfattende tests på LINAKs testcenter. Læs mere i brochuren.

TECHLINE produktoversigt

Se det store sortiment af kraftige og robuste TECHLINE produkter. Bygget til at holde, til hårdt arbejde og til krævende omgivelser.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os