Design af innovative produkter handler ikke kun om funktionalitet. I moderne produktudvikling hænger teknik og design uløseligt sammen, og det er HC40 et rigtig godt eksempel på - den nye LINAK® håndbetjening til elevationssenge. LINAKs dygtige designere har arbejdet tæt sammen med ingeniørerne og eksterne designkonsulenter om at designe HC40 med brugeren i fokus. Det resulterede i to forskellige designmodeller. Begge baseret på fakta. Meget fakta!
Afklaring af brugernes ønsker og krav
Flere analyser af menneskelig adfærd blev gennemgået, heat-maps blev udarbejdet, en række brugertest blev gennemført, og den mest omfattende brugerundersøgelse nogensinde forud for udvikling af et LINAK produkt blev også gennemført.
Målet: At skabe en ny type håndbetjening, som vil udmærke sig og måske endda ændre markedet.
For at nå så ambitiøst et mål skulle ingeniørarbejdet og designet samles i skøn forening. Funktion og æstetik skal gå hånd i hånd, når man ønsker at skabe den perfekte brugeroplevelse.
Ingen gættelege - spørg brugeren!
For at sikre, at vi ramte målet, besluttede vi at indlede processen med en grundig undersøgelse af brugernes behov. For at sikre, at data blev indsamlet og bearbejdet korrekt, inviterede vi de danske designkonsulenthus Artlinco® til at deltage i processen. Industridesigner Søren Xerxes Frahm påtog sig opgaven med stor begejstring.
"For os var det en fantastisk opgave. Design og innovation skal ses som strategiske værktøjer, og udviklingen af HC40 var en meget strategisk opgave for LINAK. Det handlede jo ikke bare om at skabe en håndbetjening, som kunne hæve hovedenden. Det handlede om at skabe en unik brugeroplevelse."
I en omfattende undersøgelse blev 2 x 500 nuværende og interesserede slutbrugere stillet en række spørgsmål omkring alt lige fra indkomst, daglige rutiner og almindelige designpræferencer til forventningerne til deres næste elevationsseng. Besvarelserne blev en vigtig del af udgangspunktet for udviklingen af HC40, forklarer Anne Stær Møller, der er Product Manager hos LINAK.
"Vi ville væk fra at gætte på, hvad forbrugerne ønsker. Vi havde brug for hjælp til at indhente input fra potentielle kunder. Og her kom Artlinco® ind i billedet. De er eksperter i at samle faktabaseret information."
Sammen med Søren Xerxes Frahm begyndte holdet at indsamle en enorm mængde data.
Alle elementer i designet er begrundede
LINAK ønskede at samarbejde med Artlinco®, fordi de har et klart fokus på faktabaseret beslutningstagning – de kalder det "evidensbaseret udvikling".
"Det måtte ikke kun være baseret på personlige holdninger og teknikernes forkærlighed for den eksisterende funktionalitet," forklarer Anne Stær Møller. "Vi skulle undersøge slutbrugernes behov for at kunne imødekomme deres krav om funktionalitet og design. Vi havde kort sagt brug for nogle fakta at arbejde ud fra”.
Søren Xerxes Frahm supplerer:
"Det er nødvendigt med et solidt og faktabaseret grundlag, som forklarer, hvorfor hver en detalje ser ud og fungerer, som den gør. Teamets mavefornemmelse og designerens personlige præferencer kan ikke bruges”.
Viden om menneskets anatomi og fysiologi blev sammenholdt med brugerrespons og fakta, som fremgik af heat-maps. Alt skulle være faktabaseret.
Detaljer såsom navigationsdesignet, menustrukturerne, valg af materialer, formen og sågar vægten af håndbetjeningen blev bestemt ud fra de indsamlede data. Anne Stær Møller opremser nemt eksempler på nogle af de faktabaserede features.
"Vores lydløse alarm og ryste-lommelygte er udelukkende baseret på ønsker fra slutbrugerne. Og det viste sig, at funktionerne virkelig gjorde et indtryk på kunderne, da vi præsenterede HC40 på Interzum messen i maj 2019."
Sammenhæng mellem design og funktionalitet i praksis
For moderne designere er de første tegnede skitser af produktet efterhånden kun en forsvindende lille del af arbejdet med at skabe godt design. Der er behov for at analysere en betydelig mængde data, og bruger- og kundekrav skal selvfølgelig indtænkes, inden blyanten rammer papiret.
Efter en grundig isolering af de mest vigtige og efterspurgte funktioner skabte og 3D-printede holdet mere end 20 prototyper. Alle blev testet i hænderne på rigtige mennesker.
"Selvom vi kender anatomien af den menneskelige hånd og ved en masse om brugerens fysiologi, kan knapperne på håndbetjeningen stadig placeres på en million forskellige måder," forklarer Søren Xerxes Frahm. "Kun ved at nærstudere, hvordan brugeren holder om og bruger håndbetjeningen, kan vi finde ud af, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør."
Da resultatet af brugertesten var blevet analyseret, opstod den næste opgave. Det var her, LINAK-holdets erfaring spillede ind.
"Flere designudgaver så lovende ud. Men på et tidspunkt blev vi nødt til at overveje, hvad der var teknisk muligt rent produktionsmæssigt. Hvor lå den realistiske balance?" siger Anne Stær Møller og forklarer, hvordan den første HC40 TWIST™ var endnu mere twistet.
"Vi kunne ikke få printpladen (PCB) fra HC40 FRAME™ til at passe ind i designet til TWIST. I stedet valgte vi en udgave med 14 graders vrid. Den ligger stadig perfekt i hånden, og det er lige meget, om man er højre- eller venstrehåndet. Det er et godt eksempel på, at vi altid skal finde den rette balance mellem design og funktionalitet."
HC40 TWIST™ Advanced set fra siden – hvor den snoede form ses tydeligt.
Baggrunden for de to udgaver af HC40
De indsamlede data viste tydeligt, at forbrugerne faldt i to meget forskellige grupper. Den ene gruppe er bymennesker, der foretrækker et let, iøjnefaldende design med masser af funktionalitet. Den anden gruppe bor uden for byerne, og foretrækker et mere rustikt design til soveværelset. For at nå begge kundegrupper blev idéerne til HC40 FRAME™ og HC40 TWIST™ opfundet.
"Blandt de mange prototyper, vi designede, var det de to, der skilte sig ud," siger Søren Xerxes Frahm. "Typisk har vi trendsætterne, der gerne vil skille sig ud med modigt design, som understreger deres æstetiske tilgang til tingene. Den anden og lige så interessante gruppe trives bedre med det velkendte og en hyggelig atmosfære."
Ifølge Søren Xerxes Frahm er FRAME™ i et mere rustikt design, der passer til en boligindretning med massive træmøbler, og den buede HC40 TWIST™ passer perfekt til bymennesker og et let og stilrent sengedesign.
Øget fokus på slutbrugerens brugeroplevelse
HC40 serien er en vigtig nyskabelse for LINAK, som skal sætte helt nye standarder for udviklingen på markedet – især ved at flytte fokus fra funktion og teknologi til et udgangspunkt i brugeroplevelsen.
For designere som Søren Xerxes Frahm mangler der ofte en god balance mellem teknik og design. Den avancerede teknologi sikrer perfekt funktionalitet og et produkt med lang levetid, men det er ofte designet, som sikrer den positive brugeroplevelse.
"Jeg tror aldrig, jeg har arbejdet med en virksomhed, der har større fokus på robust udvikling og teknologi end LINAK. De er virkelig førende på deres felt! De er dedikerede, grundige og ansvarlige. Men på nogle områder kan de opnå fordele ved at fokusere både på brugerens oplevelse og på den avancerede funktionalitet. Brugerne opfatter ikke, at de køber et perfekt stykke teknik eller mekanik... de køber den oplevelse, der følger med tingene. Og derfor er godt design helt afgørende”.