Kontakt os her
Case story

Nyt initiativ hjælper hospitaler til at bekæmpe bakterier effektivt

Gennem de senere år har hospitalerne i Danmark øget kravene til hygiejne. For få år siden blev regionshospitalet i Horsens udpeget til "innovationshospital". Her gør man en særlig indsats for at bekæmpe uønskede bakterier.

Regionshospitalet Horsens

I Danmark dør omkring   3.000 personer hvert år på grund af en hospitalserhvervet infektion. Det er 18 gange så mange som antallet af trafikdræbte. Den statistik har Regionshospitalet Horsens besluttet sig for at lave om på.

Bekæmpelse af farlige bakterier
Turen starter i de lange gange i sygehusets kælder. Her har nogle af sygehusets servicemedarbejdere deres daglige gang, hvor de tager sig af sygehusets daglige driftsopgaver. Bag to af dørene finder vi sygehusets vasketunnel med et avanceret, automatisk vaskesystem, hvor man vasker alt fra senge til operationsstuernes loftselementer. Vasketunnellen er blot et af de mange initiativer, som regionshospitalet har gennemført for at forbedre hygiejnen.

Efter 17 år inden for rengøringsindustrien specielt på hospitaler og slagterier blev Søren Møller serviceleder på regionshospitalet i Horsens, og her har han nu været i 21 år. I 2015 tog han beslutningen om at indkøbe vasketunnellen.

”Til at begynde med etablerede vi et manuelt vaskesystem, og vi havde det hele klar. Da vi havde fået en seng hængt op, kunne vi konstatere, at manuel vask ikke var tilstrækkeligt, og vi begyndte at overveje en maskinel løsning,” forklarer Søren Møller, og han fortsætter:

”Vi udarbejdede et udbud, hvor vi specificerede vores krav til forbrug af vand, sæbe og strøm og vasketid baseret på 15.000 vaske om året. Vi sammenlignede de forskellige alternativer og valgte naturligvis den løsning, der gav mest mening. Vi er meget begejstrede for mulighederne, og mange andre regioner og sygehuse har været på besøg for at se vores vasketunnel."

Høje krav til vaskbarhed
Da Søren Møller begyndte at undersøge markedet, havde han faktisk kun fokus på en løsning til vask af senge. Men han blev hurtigt klar over, at den nye maskine kunne bruges til mange andre formål. Sygehuset besluttede derfor at investere i endnu en maskine i forbindelse med en udvidelse af sygehuset.

”Vi har fokus på, at fremtidige hjælpemidler og materialer skal kunne tåle vaskemaskinen, for de bliver meget mere effektivt rengjort i vaskemaskinen. Mange ting, der tidligere enten slet ikke blev rengjort eller blev vasket manuelt, rengøres nu i vaskemaskine. I dag vasker vi mange forskellige ting i vasketunnellen, og det bliver helt sikkert endnu mere omfattende, når den nye maskine bliver sat i drift”.

Hospitalsseng i vasketunnellen på Regionshospitalet Horsens
Hospitalsseng i vasketunnellen på Regionshospitalet Horsens

Sengene på Regionshospitalet Horsens er udstyret med et aktuatorsystem fra LINAK og kan justeres efter den enkelte patients behov. Systemerne er også monteret på andre hjælpemidler, og da hjælpemidlerne skal kunne rengøres i vasketunnellen, stiller vi større krav til de løsninger, som hospitalet vælger, understreger Søren Møller.

”Det er et ufravigeligt krav, at LINAK skal tænke vaskbarhed ind i systemerne. Vi ville ikke købe de senge eller andre typer hjælpemidler, som systemerne er monteret på, hvis de ikke var vaskbare. Alle dele af sengen skal kunne vaskes i vasketunnellen, ellers fungerer løsningen ikke. Tidligere blev sengene vasket manuelt, og det var svært at opnå et tilfredsstillende resultat. Så fra et hygiejnemæssigt synspunkt er det en kæmpe fordel, at vores udstyr kan vaskes i vasketunnellen," forklarer han og fortsætter: 

”Det er et lovkrav, at hygiejnen skal være i orden. Vi har patientsikkerhed på hospitalet som et fokusområde, hvor vi blandt andet fokuserer på ikke at påføre patienterne infektioner, der kan undgås. Derfor følger vi de officielle retningslinjer for hygiejne fra Statens Serum Institut under Sundhedsministeriet. Vi gennemgår for eksempel 250 stuer fire gange årligt i overensstemmelse med INSTA800, som er en fælles nordisk standard for rengøringskvalitet. Vi sikrer med andre ord, at rengøringen er i orden.”

Større fokus på forbedret hygiejne
Søren Møller oplever ikke kun alvorlige fælder i forhold til hygiejne ved rengøring af senge og andre hjælpemidler. På Regionshospitalet Horsens er ansvaret for rengøringen klart fordelt mellem servicepersonalet og plejepersonalet. Det kræver, at begge grupper hele tiden ved, hvem der har ansvar for hvad. På den måde sikrer vi, at vi løser opgaverne tilfredsstillende, og at plejepersonalets tid bruges fornuftigt.

Den vigtigste forskel, som Søren Møller har konstateret gennem de seneste 10 år, er det øgede fokus på at forbedre hygiejnen på hospitalerne. ”Der er et parameter, som altid indgår i mine overvejelser i dag, når vi foretager indkøb, og det er, om udstyret kan vaskes. Vi skal kunne rengøre effektivt ind i alle hjørner og kroge. Ellers er udstyret ikke egnet til brug på et hospital,” slår Søren Møller fast. 

Søren Møller – Serviceleder
Søren Møller – Serviceleder

 

Vaskbarhed og LINAK
Som udvikler og producent af nogle af verdens bedste elektriske aktuatorsystemer til hospitaler er det en vigtig opgave for LINAK at hjælpe hospitalerne til at forbedre hygiejnen. 

LINAK aktuatorsystemerne opfylder naturligvis alle internationale normer og standarder for vaskbarhed. Nogle af vores produkter opfylder endnu strengere standarder, fordi vi tester efter strengere krav, end 2017-standarden kræver.

Vores strenge krav til vaskbarhed kalder vi LINAK IPX6 Washable DURA™

 

 
Endnu højere standarder for vaskbare applikationer play-icon

Endnu højere standarder for vaskbare applikationer

Filer

LINAK IPX6 Washable DURA™ BROCHURE

Vaskbarhed er et krav i moderne sundhedspleje. LINAK IPX6 Washable DURA™ til justerbart hospitals- og plejeudstyr – en ny standard for vaskbarhed.

MEDLINE & CARELINE produktoversigt

Læs om det store udvalg af innovative MEDLINE & CARELINE produkter til forbedring af hospitals- og sundhedsplejeudstyr.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os