Kontakt os her
Case story

Effektiv ukrudtsstryger forbedrer høsten

Lars Møller Andersen, ejer af Møller Andersen ApS, fik for mange år siden ideen til en ukrudtsstryger til landbruget. Han fik produceret nogle stykker, hvorefter den gik i glemmebogen. Nu har han fundet den frem igen, fordi han så, at han med nogle justeringer kunne gøre maskinen meget mere effektiv. Det inkluderede bl.a. at udstyre den med aktuatorer fra LINAK.

Ukrudtsstryger på mark

Danmark er et af de lande i verden, der er bedst til at producere græsfrø, som bl.a. bruges til græsplæner. Men frøavlere kæmper, ligesom mange andre landmænd, med ukrudt, der ved høst forringer kvaliteten af deres vare. Derfor har de brug for effektiv ukrudtsbekæmpelse, men det skal gerne være så skånsomt for miljøet som muligt samtidig med, at det skal være nemt for frøavlerne. Løsningen for mange danske frøavlere er derfor Møller Andersens maskine MA Weed Wiper. 

 

Den smarte maskine

MA Weed Wiper er en ukrudtsstryger, der som navnet indikerer, stryger ukrudtet med ukrudtsmiddel. Strygeren består af tre sektioner, der hver har påmonteret en rulle vædet med ukrudtsmiddel. På hver sektion sidder to LA33 aktuatorer fra LINAK®, der kan hæve og sænke rullerne parallelt. Når frøavleren sætter maskinen på sin traktor, kan han fra førerhuset justere højden på rullerne, alt efter hvor højt ukrudtet er. Typisk er ukrudtet kun 2-3 cm højere end afgrøderne, og derfor er det utrolig vigtigt med præcis justering. Som Lars Møller Andersen siger:

Med hydraulik ville maskinen nemmere komme til at køre skævt. Det kan konstruktionen simpelthen ikke holde til. Derfor er det vigtigt med fuldstændig parallel kørsel, og det kan aktuatorerne fra LINAK og den tilhørende styring klare.

LA33 ukrudtsstryger
 

Et minimum af ukrudtsmiddel

Det er naturligvis i alles interesse, at der bliver brugt så lidt ukrudtsmiddel som muligt, og her er MA Weed Wiper en af de førende løsninger. Lars Møller Andersen forklarer:

MA Weed Wiper rammer, i kraft af strygeprincippet, kun lige præcis det, den skal. Den er utrolig effektiv til at afsætte noget på planterne og er helt unik, fordi den ikke drypper. Det betyder, at den bruger langt mindre kemi end en bredsprøjte.” 

 

Samarbejdet med LINAK

Frøavl er i fokus hos Lars Møller Andersen – men sådan har det ikke altid været. Han var fjerde generation af en traditionel maskinforretning, hvor han slog sine folder i 25 år. Efter han solgte forretningen, var planen at nyde livet, men de gode ideer blev ved med at opstå hos ham:

Jeg kan simpelthen ikke lade være – jeg er den, jeg er. Jeg er født og opvokset i maskinverdenen, og det er det, jeg brænder for,” siger Lars Møller Andersen.

Derfor fandt han MA Weed Wiper maskinen frem på ny – han kunne se nogle klare forbedringsmuligheder:

Jeg har videreudviklet på den oprindelige maskine, og nu er der faktisk kun de originale principper tilbage. Den vigtigste forbedring er, at der er kommet LINAK aktuatorer på til at højdejustere rullerne, mens man kører. Det er essentielt – hvis man skulle ud og justere højden manuelt hver gang, så blev man aldrig færdig,” forklarer han.

På spørgsmålet om, hvorfor valget faldt på LINAK, har Lars Møller Andersen flere grunde:

For det første havde jeg arbejdet sammen med LINAK før, så jeg kendte virksomheden og vidste, at de stod for dansk kvalitet. Og jeg havde brug for en kvalitetsløsning, der kunne holde til et aggressivt miljø med ukrudtsmiddel. Desuden havde jeg brug for vejledning og rådgivning fra start, da jeg havde nogle klare rammer, som højdejusteringen skulle passe ind i. Her var det klart at foretrække med en dansk kontaktperson, der kunne komme på besøg og hjælpe mig i mål med den helt rigtige løsning.

 

Stort potentiale

Lars Møller Andersen er meget tilfreds med den maskine, han nu står med:

Rulleprincippet på MA Weed Wiper er ret unikt i Europa. I sin nuværende form er maskinen lidt et niche produkt, og det danske marked indenfor frøavl er ved at være dækket. Men med nogle andre arbejdsbredder, er jeg sikker på, at maskinen også kan sælges til mange andre slags landmænd. Produktudviklingen er allerede i gang, og det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer,” slutter han.

Læs mere om MA Weed Wiper på Møller Andersen ApS hjemmeside.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os