Kontakt os her
Case story

Positionering med LINAK lineære aktuatorer i finsnittere

Elektriske lineære aktuatorer har i lang tid været brugt til at justere forskellige komponenter i landbrugsmaskiner. LINAK lineære aktuatorer justerer bagpladen på udløbsacceleratoren og majsvalserne i finsnittere fra KRONE, en tysk producent af landbrugsmaskiner.

Elektrisk justering med lineære aktuatorer fra LINAK i Krone-grønthøsteren

Digitalisering og automatisering bliver stadigt vigtigere i landbruget. Milimeterpræcis justeringen af forskellige komponenter er i mange tilfælde nødvendig. Samtidig skal landbrugsmaskiner kunne holde til forskellige forhold og yde deres bedste i vanskelige miljøer. Dette gælder også for delkomponenterne.

Der er en lang tradition for anvendelse af hydraulisk udstyr inden for landbrugsmaskiner, og hydraulik har været det indlysende valg til mange opgaver. I de seneste årtier har elektriske aktuatorsystemer dog bevist, at de også kan modstå vibrationer, støv og ekstreme temperaturer. Til mange opgaver har elektriske aktuatorer endda en bedre ydeevne end hydraulik.

I 2005 lancerede LINAK® LA36 - en aktuator, der er godt rustet til brug i landbrugsmaskiner, da den har en høj beskyttelsesklasse og er ekstremt robust. Siden da har LINAK fortsat med at optimere LA36 og alle de andre aktuatorer og har tilføjet funktioner, der opfylder markedets høje krav.

 

Høje krav til aktuatorerne

KRONE BiG X finsnitter stiller også meget høje krav til aktuatoren. Aktuatoren bruger kinematik til trinløs justering af de to majsvalser. På den ene side skal aktuatoren kunne holde til de store kræfter, der påvirker rullerne. På den anden side skal den muliggøre præcis justering af valsen på trods af kraftige vibrationer og stød.

"Med en arbejdsbredde på op til 10,5 meter kan maskinen snitte op til 400 ton i timen. Det kræver meget strøm og også ekstremt robuste komponenter," forklarer Jan Keuter, der er ansvarlig for elektrisk design hos KRONE. For ham bliver elektrisk justering af landbrugsmaskiner stadig vigtigere.

"El konkurrerer med hydraulik. Hydraulik har altid været tilgængelig og er derfor den oplagte løsning". Elektriske aktuatorer er imidlertid også blevet standard i de seneste år. "ISOBUS og en 50 A forbindelse er standard på næsten alle maskiner", tilføjer Keuter.

Efterhånden som automatiseringen vinder indpas, kan man udnytte fordelene ved de elektriske aktuatorsystemer. Det bekræfter Jan Keuter: "Hvis vi f.eks. skal flytte til forskellige positioner og har brug for nøjagtig positionsfeedback, er det som regel billigere og frem for alt lettere at designe med en elektrisk aktuator."

LINAK lineær aktuator LA36 indbygget i Krone grønthøster
 

Dette er præcis tilfældet med justeringen af de to majsvalser. Aktuatoren anvender kinematik til at justere afstanden mellem to valser. Optimal justering af valserne for at knække majskernerne er kun mulig ved hjælp af nøjagtig positionsfeedback. Potentiometre indbygget i aktuatoren gør dette muligt.

 

Implementering af komplekse bevægelser

"I dette tilfælde styres aktuatorens bevægelse fra finsnitterens styresystem," fortæller Jan Keuter. Han kan dog forestille sig at bruge en aktuator med indbygget styring og power elektronik i fremtiden. Dette vil yderligere give de fordele, at man sparer på ledningerne og aflaster styresystemet. LINAK tilbyder et bredt udvalg af aktuatorer med indbygget styring (IC) og power elektronik. De giver en lang række muligheder for at opfylde kravene til konfigurering af komplekse bevægelser. Der findes bl.a. interfaces til forskellige bussystemer som LINbus og CAN SAE J1939. Parallel bevægelse af aktuatorer uden ekstern styring er også muligt med LINAK IC™ aktuatorer. En yderligere fordel er udlæsning af data fra aktuatoren.

Det understreger Jan Keuter også: "Service kommer til at spille en stadig vigtigere rolle i fremtiden. Derfor er det vigtigt at kunne overvåge maskinens tilstand. Eksempelvis temperaturen i visse områder af maskinen eller antallet af arbejdsgange, aktuatoren har kørt".

Lige over aktuatoren til justering af majsvalserne er der endnu en LINAK aktuator, der justerer udløbsacceleratorens bagplade. Ved at justere bagpladen indsnævres udløbstuden og muliggør således udløb over lange afstande eller udvides for udløb over korte afstande. Selvom den anden aktuator anvender mindre kraft, udsættes den stadig for ekstreme vibrationer.

Lineære aktuatorer fra LINAK placerer valserne på majsbehandlingsanordningen i Krone grønthøsteren
 

"Vi tester vores maskiner og de anvendte dele i vores eget testcenter. Det er også her, at LINAK aktuatorer beviser deres kvalitet. Som førsteklasses leverandør vil vi kun bruge produkter af højeste kvalitet, og den danske producent LINAK har opfyldt dette krav i mange år," slutter Jan Keuter.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os