Kontakt os her
Case story

Mere værdighed til mennesker med handicap

Den danske virksomhed Pressalit har længe kæmpet for, at mennesker med handicap kan blive skiftet på en mere værdig måde. I andre lande er særligt indrettede handicaptoiletter i offentlige rum almindelige, men i Danmark halter vi bagefter. Det første skridt mod bedre skifteforhold i Danmark har Pressalit taget med deres toiletrum Spaces, der indeholder justerbare applikationer med aktuatorløsninger fra LINAK.

Pressalit Spaces indefra

Det kan være en stor udfordring at deltage i forskellige aktiviteter uden for hjemmet for en dansk familie med et medlem med nedsat funktionsevne. Det kræver planlægning. Som det er i dag, skal familierne bruge deres netværk, når de skal planlægge, hvor og hvornår det kan lade sig gøre, at få familiemedlemmet skiftet. Som Claus Lund Albertsen, Sales Director - Care Nordic hos Pressalit, siger: ”En simpel tur til eksempelvis et indkøbscenter eller en forlystelsespark kan være umulig eller ydmygende og uværdig, hvis der ikke er ordentlige toiletforhold med et skifteleje.”

 

Mere værdighed

Ifølge Claus Lund Albertsen er der behov for mange flere særligt tilpassede handicaptoiletter i Danmark, da de skaber mere værdighed og frihed for de mennesker, der har et handicap og deres familier: ”Mange børn, unge og voksne med nedsat fysisk funktion har brug for et bruse- og skifteleje, de kan ligge på i forbindelse med den personlige pleje og ved bleskift. Desværre har danske offentlige handicaptoiletter ikke et skifteleje til unge og voksne, men kun et lille puslebord til babyer. Det betyder, man bliver nødt til at ligge på et beskidt toiletgulv for at få skiftet ble eller tøj, hvilket er uværdigt. Mange vælger at blive hjemme af netop samme årsag.

 

Samarbejdet med LINAK®

Pressalit er mest kendt for sine toiletsæder, men virksomheden designer, udvikler og producerer også hjælpemidler til badeværelser og højdejusterbare køkkener. Virksomheden har fokus på at skabe løsninger til mennesker med handicap og funktionsnedsættelse. Pressalit gør stor brug af produkter fra LINAK, fordi deres løsninger skal kunne justeres elektrisk for at skabe den bedste oplevelse for brugerne og deres hjælpere.

LINAK leverer kvalitet, hvilket harmonerer med Pressalits strategi om at udvikle og producere produkter af høj kvalitet. Brugersikkerheden skal være i top, og alle vores produkter er gennemtestede.

Vi lægger stor vægt på, at produkterne fra LINAK er veldokumenterede, da dokumentationen skal fremlægges, når vi skal have certificeret vores produkter,” siger Claus Lund Albertsen om valget af LINAK som leverandør.

Bl.a. vask og toilet justeres med aktuatorer fra LINAK.
 

England og USA viser vejen

Herhjemme er vi primært vant til standard handicaptoiletter, hvor der sjældent er plads nok eller de rette faciliteter til at skifte et stort barn eller en voksen. Anderledes er det i England. Som Andrew Lowndes, Sales Manager UK hos Pressalit fortæller: ”Her i UK findes der nu ca. 1.700 skiftepladser på steder, hvor der er offentlig adgang. Det kan eksempelvis være i lufthavne, shopping centre, forlystelsesparker, og på togstationer, rastepladser, museer, uddannelsesinstitutioner og hospitaler.

Andrew Lowndes vurderer, at skiftepladserne har vundet så godt frem i England, fordi anbefalingerne i standarden for handicapadgang til bygninger er blevet ændret. Desuden modtager mange offentlige skiftepladser offentlig støtte i England.

I USA er det en anden sag. Her er der forskellige regler og krav i de forskellige stater. Det er Claus Lund Albertsens oplevelse, at det her primært er de pårørende, der kæmper for at få etablerede ordentlige skiftepladser. Det har de haft held med flere steder, og udbredelsen er også stigende i USA.

 

Danmark med på vognen

I Danmark findes der endnu ikke mange offentlige skiftepladser med de nødvendige faciliteter. En af årsagerne hertil er ifølge Claus Lund Albertsen, at der ikke har været meget fokus på emnet herhjemme. Der er dog ved at ske et skifte: ”Vi forventer vækst inden for skiftepladser, da netop flere og flere lande begynder at forstå vigtigheden heraf.

Specifikt i Danmark har Pressalit præsenteret et koncept, der skal sætte standarden for skiftepladser i fremtiden. Navnet er ”Pressalit Spaces” og dækker over en hel bygning, der indeholder alle de faciliteter, en person med nedsat funktionsevne og dennes hjælper har brug for i en skiftesituation. Flere af komponenterne i bygningen indeholder produkter med aktuatorer fra LINAK – både det højdejusterbare bruse- og skifteleje, den højdejusterbare vask samt det højdejusterbare toilet.

Pressalit Spaces bygningen.
 

Det er altafgørende for os, at komponenterne i det nye toiletrum kan højdejusteres. På den måde kan brugerne og hjælperne tilpasse rummet præcis til deres behov, så de får den bedste oplevelse,” afslutter Claus Lund Albertsen.

Læs mere om Pressalit Spaces og hvordan du får adgang på deres hjemmeside.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os