Kontakt os her
Case story

ROPA kartoffeloptager: Præcis positionsindstilling med elektriske aktuatorer

I 1972 overraskede, begejstrede og imponerede Hermann Painter hele branchen med lanceringen af den første selvkørende sukkerroeoptager. Han havde idéerne, visionerne og modet til at gå nye veje, og det blev starten på virksomheden ROPA.

ROPA kartoffeloptager med LINAK aktuatorer

Virksomheden ligger i det sydlige Bayern, og i dag forhandler den ikke kun roeoptagere og roerensere. ROPA har i mange år også haft fokus på kartoffelmarkedet. Med udviklingen af den to-rækkede kartoffeloptager Keiler (vildsvin) II har ROPA igen bevist sine innovationsevner og er gået nye veje.

Sammenlignet med andre maskiner er automatiseringsgraden på denne maskine ekstremt høj. Ud over en lang række hydrauliske funktioner såsom automatisk akselforskydning eller automatisk regulering af kamtryk kan de elektriske aktuatorer overtage opgaver såsom justering af transporthjul, fingerkamme og pigbånd. Syv elektriske lineære aktuatorer fra LINAK sørger for præcis justering af kartoffeloptageren.

ROPAs ingeniører har designet maskinen helt fra bunden. Den anses som værende unik, fordi den har så stort et antal justeringsmuligheder, der kan optimere kartoffeloptagningen. Uafhængigt af kraftudtag og omdrejningshastighed kan mange dele justeres hydraulisk. I applikationer, hvor høj præcision i positionsindstillingen er et krav, bruges elektriske aktuatorer frem for hydrauliske cylindre.

“Især de funktioner, hvor vi har brug for høj finjustering, for eksempel justering af transporthjul eller i rengøringselementernes overgangsområder, vælger vi elektriske aktuatorer”, forklarer Dr. Rupert Geischeder, der er divisionschef med ansvar for hele produktlinjen af kartoffeloptagere.

ROPA kartoffeloptager med LINAK aktuatorerElektriske aktuatorer fra LINAK bruges til indstilling af en lang række rengøringselementer og transporthjul.
 

Til den type applikationer anvender ROPA udelukkende LINAK LA36 aktuatoren. Den er kendetegnet ved at være stærk, robust og med mange styringsmuligheder. Et af de elementer, der skal positionsjusteres med høj præcision, er pigbåndene. Pigbåndene renser kartoflerne for jord. Med præcis, elektrisk positionsjustering af pigbåndene kan optagningen justeres via et trykpanel.

Operatøren af kartoffeloptageren kan ikke alene justere pigbåndene elektrisk, men også de andre rengøringsenheder. Med de trinløse justeringsmuligheder kan skovlene, der er nødvendige for at fjerne toppene, justeres, så høstudbyttet bliver optimalt, selv når toppene er friske.

Snavs, støv, vand og temperaturudsving - de elektriske aktuatorer skal fungere fejlfrit selv under krævende forhold. Nedetid i høstsæsonen kan have alvorlige økonomiske konsekvenser for landmanden.

 “LINAK har markedets bedste produkter med hensyn til de elektriske aktuatorers robusthed”, forklarer Dr. Rupert Geischeder.

Som dansk producent har LINAK haft særligt stort fokus på udviklingen af den lineære aktuator LA36 til krævende miljøer. LA36 er godkendt til beskyttelsesklasse IP66 i dynamisk tilstand og IP69K i statisk tilstand.

“Aktuatoren anvendes allerede til mange formål i landbruget og har bevist sit værd”, forklarer Günther Rappl, der er salgschef for LINAK i Bayern.

ROPA kartoffeloptager med LINAK aktuatorerLineær aktuator LA36
 

Ud over den lineære aktuator LA36 er også mange andre LINAK aktuatorer godkendt med høj beskyttelsesklasse. En anden specialfunktion på ROPA kartoffeloptageren er aktuatorstyringen. Det skal være så enkelt som muligt at udskifte en hydraulikcylinder med en elektrisk aktuator. Det gælder også computerkapaciteten.

“Vi skulle opfylde en række krav til denne applikation, og det har vi kunnet i samarbejde med LINAK”, siger Dr. Rupert Geischeder.

Nøgleordet er styring af pigbåndene. Da maskinen er meget kompleks, er output fra kontrolboksene oftest optaget. Derfor skulle det være muligt at styre aktuatoren med et enkelt kabel.

“Vi har udviklet en kundetilpasset specialsoftware, der gør styring via et enkelt kabel mulig,” forklarer Günther Rappl. ”På den måde kan aktuatoren styres ligesom en hydraulikcylinder.”

 

Elektricitet erstatter hydraulik

Ud over høj robusthed og tilpasset styring har de elektriske aktuatorer en række andre fordele. For eksempel spiller vægten en stadigt større rolle. Når man implementerer et bevægelsessystem i så stor en maskine, kan den elektriske løsning give nyttige vægtreduktioner sammenlignet med et hydrauliksystem. Elektriske aktuatorer får også ros som vedligeholdelsesfri systemer. Ud over de elektriske aktuatorers fordelagtige egenskaber var det også det tætte samarbejde med produktudviklerne hos LINAK, der overbeviste ROPA.

“Vi valgte at bruge LINAK aktuatorer, fordi vi har stor tillid til produkternes holdbarhed og til LINAKs erfaring med bevægelsesløsninger til landbrugsmaskiner, afslutter Dr. Rupert Geischeder.

 
ROPA kartoffeloptager med LINAK aktuatorerDr. Rupert Geischeder er ansvarlig for hele porteføljen af kartoffeloptagere
 
Elektriske lineære aktuatorløsninger til landbrugsmaskiner fra LINAK® TECHLINE® segmentet play-icon

Elektriske lineære aktuatorløsninger til landbrugsmaskiner fra LINAK TECHLINE segmentet

Brudsikker play-icon

Brudsikker

Filer

Fokus på mobilt landbrug

I brochuren kan du læse om vores løsninger og alle de fordele, som LINAK har banet vej for i landbrugsindustrien i mere end 25 år.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os