Nyheder 10. januar 2019

Hvorfor ergonomien i entreprenørmaskiner er vigtig

I forbindelse med byggeri bliver ergonomi ofte overset og sjældent diskuteret. Nogle gange bliver ergonomi endda fejet til side som et emne, der kun er relevant for folk, der arbejder på kontor eller med produktion. Det er imidlertid en dyr fejltagelse.

Alene i Storbritannien lider omkring 80.000 bygningsarbejdere af sygdomme, som de mener, er forårsaget eller forværret af deres daglige arbejde. Ifølge det britiske arbejdstilsyn, Health and Safety Executive, er 65 % af disse lidelser muskel- og knoglesygdomme.

I Storbritannien går i alt 6,6 millioner arbejdsdage hvert år tabt på grund af muskel- og knoglesygdomme. Heraf skyldes mere end en tredjedel (40 %) ryglidelser. Det indebærer naturligvis betydelige omkostninger. Ifølge et overslag fra British Institution of Civil Engineers koster muskel- og knoglesygdomme hvert år arbejdsgivere i den britiske byggebranche 646 millioner pund. Heldigvis kan forbedret ergonomi bidrage til at reducere dette tal.

Forbedrede arbejdsstillinger minimerer antallet af muskel- og knoglesygdomme.
Dårlige arbejdsstillinger er en af skurkene, hvad angår muskel- og knoglesygdomme, også i byggebranchen. Mange timers stillesiddende arbejde i en entreprenørmaskines førerhus er f.eks. nærmest en opskrift på muskel- og knoglesygdomme. Der findes dog en række løsninger, der er nemme at indføre, og som kan være med til at lette belastningen på førerne og højne deres komfort. Alene muligheden for, at bygningsarbejderne kan indstille kontrolpanelet og derved variere deres arbejdsstilling mellem siddende og stående, forbedrer situationen væsentligt. 

Hvorfor er ergonomien i entreprenørmaskiner vigtig?

Det er f.eks. tilfældet for Sandvik, en ekspert i udstyr til minedrift med hovedkontor i Sverige, som har indført flere indstillingsmuligheder i nogle af deres store entreprenørmaskiner.

"Forbedret ergonomi er det bedste bevis på, at Sandvik ønsker at udvikle og levere verdens bedste operatørmiljøer," fortæller Mika Väisänen, projektingeniør i produktudviklingsafdelingen hos Sandvik Mining and Rock Technology. 

Læs hele historien om Sandvik.

Flere justerbare løsninger til forbedring af ergonomien
Det handler om at tilpasse jobbet til medarbejderen. Bygningsarbejdere og førere af entreprenørmaskiner er lige så forskellige som alle os andre, hvad angår størrelse og kropsbygning, og arbejdsudstyret skal være fleksibelt nok til at kunne tilpasses den person, der betjener det.

LINAK tilbyder allerede elektriske aktuatorløsninger til justering af kontrolpaneler, speeder, bremse- og koblingspedaler samt sædet, alt sammen for at gøre det muligt for førerne at indstille en personligt tilpasset arbejdsstilling, så de kan undgå smerter i muskler og knogler, samtidig med at det hjælper arbejdsgiveren med at minimere antallet af sygedage. Alle vores aktuatorløsninger er kendetegnet ved at være nemme at installere, selv på begrænset plads. Kompakte produkter med få kabler betyder, at integrationen også foregår let og smertefrit.

Justerbar førehuspult
 

Ergonomi betyder noget – også i byggebranchen! 

Du kan finde flere oplysninger om, hvad LINAK kan gøre for entreprenørmaskiner, på vores side med løsninger til byggeriet. Du er også meget velkommen til at kontakte os

 

Har du spørgsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.