Kontakt os her
Teknologi & trend

Intelligent bevægelse med IC aktuatorer

Der er mange fordele at opnå ved at bruge elektriske lineære aktuatorer med integreret styring til automatisering af industrimaskiner og landbrugskøretøjer. Vedligeholdelse bliver overflødig, og samtidig bliver mange overrasket over den nemme installation og den præcision i bevægelsen, man opnår med IC aktuatorer. Her kan du læse om hvorfor og hvordan.

Aktuatorer med integreret styring (IC) behøver ikke ekstern kontrolboks eller relæ, og dermed er de meget enkle at installere. IC aktuatorerne giver mulighed for forskellig feedback, nemme styringsløsninger, ind-/udsignaler ved fuld slaglængde, kundetilpasning og overvågning af aktuatoren. Der er også mulighed for parallelkørsel og integreret BUS-kommunikation.

Integreret styring

Den integrerede styring bygger på den kendte H-bridge teknologi med polaritetsbeskyttelse.

 

Herunder får du et overblik over feedback- og konfigurationsmuligheder med IC. Du har mulighed for at skræddersy en bevægelsesløsning, der opfylder dine krav og samtidig integreres direkte med din applikation.

Feedback

Den feedback, du får fra aktuatoren, giver et præcist overblik over dens indstilling. Feedback er afgørende for at opnå optimal ydeevne i de fleste applikationer.

Aktuatorer med IC kan have en række forskellige typer integreret feedback, så det er nemt og hurtigt at aflæse aktuatorernes indstilling:

Relativ positionering

Relativ positionering er en optællingsbaseret feedbacktype - ligesom hvis man kravler op på en stige og vurderer højden ud fra antal trin på stigen, frem for bare at kigge ned. Det er især nyttigt til applikationer, hvor aktuatoren har konstant strømforsyning for at forhindre, at aktuatoren flytter sig nogle få millimeter, når strømmen afbrydes, så man ellers ikke ville have mulighed for at få præcis positionsfeedback. I de tilfælde ville det være nødvendigt at køre aktuatoren ind eller ud til hele den fysiske slaglængde for at kalibrere den igen.

Feedbacktyper:

 • Single Hall
 • Dual Hall

Absolut positionering

Absolut positionering gemmes mekanisk, og aktuatoren husker altid indstillingen. Det er et godt valg ved applikationer, hvor strømmen sommetider afbrydes. Aktuatoren har stadig gemt den faktiske position, når strømmen tilsluttes igen.

Feedbacktyper:

 • Mekanisk potentiometer
 • Analogt 0-10 V og 4-20 mA
 • PWM
 • Endestopsignaler
 

I videoen forklarer vores aktuatoreksperter de forskellige typer feedback fra aktuatorer med integreret styring, og hvordan du bedst anvender de forskellige løsninger i din applikation.

 

Konfiguration

Du kan bruge IC aktuatorernes forskellige konfigurationsmuligheder til at tilpasse aktuatorens bevægelser til din applikation.

Følgende parametre kan konfigureres.

 • Feedbacktyper og skalering
  • IC aktuatoren kan sende en eller flere typer feedback til brugerens styringssystem. Når feedbacktype er valgt, defineres værdierne - f.eks. strømfeedback mellem 4-20 mA. Feedbackoutput vil være 4 mA, når aktuatoren er kørt ind, og 20 mA, når den er kørt helt ud. Feedback baseres på pulseringer, og outputkvaliteten betegnes som opløsning. En tommelfingerregel er, at lav spindelstigning medfører høj opløsning og dermed også et mere præcist positionsfeedback. Når man konfigurerer et virtuelt stop, sikrer IC, at feedback bliver skaleret. Ved en applikation, hvor aktuatoren skal standse ved 50% slaglængde, skal signaloutput f.eks. være 20 mA ved den position i stedet for ved det fysiske stop.
 • Virtuelle grænser
  • Virtuelle grænser kan defineres for både indad- og udadgående position. Hvis aktuatoren modtager et køresignal, kører den kun til det virtuelle stop. Det er særligt nyttigt, hvis du benytter aktuatoren til prototypeudvikling. Det kan også være praktisk ved applikationer, hvor slaglængden af og til skal ændres.
 • Blødt start og stop
  • Med blødt start og stop accelererer aktuatoren langsomt til fuld hastighed og tager langsomt farten af igen. Det øger aktuatorens servicelevetid og sikrer en glidende bevægelse i applikationen. Blødt start og stop kan konfigureres med tusindedele af et sekunds nøjagtighed. Som standard er værdien indstillet til 300 ms (med mindre andet er angivet), men værdien kan konfigureres med en margen på op til 30 sekunder.
 • Strømgrænser
  • Strømgrænser kan indstilles for både ind- og udadgående retning. Temperaturudsving påvirker aktuatorens strømforbrug. Det håndterer den integrerede styring intelligent med to forskellige prædefinerede strømgrænser, afhængigt af rumtemperaturen. Grænserne kan konfigureres efter specifikke applikationskrav.
 • Justerbar hastighed
  • Aktuatoren er prækonfigureret til 100% hastighed. Værdien kan justeres til en procentandel af den maksimale hastighed. Vi anbefaler, at du holder værdien mellem 50-100% hastighed, da lavere værdier kan reducere aktuatorens ydeevne.
 

BusLink

Alle parametre kan overvåges og konfigureres med LINAK® BusLink konfigurationssoftware.
Kun for udvalgte IC aktuatorer

 

Læs mere i vejledningen om, hvordan du kan konfigurere din LINAK IC aktuator, eller se videoen, hvor vores aktuatoreksperter forklarer funktionaliteterne i BusLink.

 

Intelligent bevægelse med lineære aktuatorer | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Intelligent bevægelse med lineære aktuatorer

Feedbackoutput fra lineære aktuatorer | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Feedbackoutput fra lineære aktuatorer

Konfigurationssoftware til lineære aktuatorer | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Konfigurationssoftware til lineære aktuatorer

Med IC- og BUS-kommunikation får I en plug & play-løsning til overvågning af aktuatorerne play-icon

Med IC- og BUS-kommunikation får du en plug & play-løsning til overvågning af aktuatorerne

Plug & Play™ bevægelsesløsninger til industrielle applikationer play-icon

Plug & Play™ bevægelsesløsninger til industrielle applikationer

Filer

TECHLINE produktoversigt

Se det store sortiment af kraftige og robuste TECHLINE produkter. Bygget til at holde, til hårdt arbejde og til krævende omgivelser.

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.